Miljoenen huishoudens gecompenseerd voor verhoging van de energierekening die hen niet raakte: rapport

Image source - Pexels.com


Zo’n 2 miljoen huishoudens krijgen honderden euro’s compensatie van de overheid voor een stijgende energierekening, terwijl hun energierekening helemaal niet stijgt, berekende RTL Nieuws op basis van gegevens van de Autoriteit Consument en Markt ACM.

Een gemiddeld huishouden in Nederland krijgt volgend jaar 430 euro compensatie van de staat voor de gestegen energierekening. De regering hoopt financiële problemen voor gezinnen te voorkomen. Maar door de manier waarop de hogere rekening wordt gecompenseerd – met een verlaging van de energiebelasting – krijgen zo’n 2,1 miljoen huishoudens compensatie zonder dat hun energierekening stijgt. Deze huishoudens hebben een energiecontract dat volgend jaar niet verlengd hoeft te worden, dus behouden ze hun oude tarief. Bij gemiddeld 430 euro per huishouden komt dat neer op 903 miljoen euro aan hulp voor mensen die het niet nodig hebben, schreef RTL.

Ook het ministerie van Economische Zaken had liever een meer gerichte vorm van compensatie gezien, maar gezien de tijdspanne was dat niet mogelijk, zegt een woordvoerder tegen de omroep. “De bedoeling was een gerichte maatregel die de huishoudens die dat het hardst nodig hebben ondersteunt. Zo’n gerichte aanpak is op korte termijn niet mogelijk vanwege de grote verschillen tussen huishoudens, zoals het type energiecontract en het energieverbruik.”

In plaats daarvan koos het ministerie voor een maatregel die “relatief snel kan worden doorgevoerd en direct effect heeft op de energierekening”, aldus de woordvoerder. Het ministerie heeft volgens RTL geen antwoord gegeven op zijn vragen of het er spijt van heeft 900 miljoen euro te hebben gegeven aan onaangetaste huishoudens.

Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat zo’n 142.000 Nederlandse gezinnen hun thermostaat lager moeten zetten of korter moeten douchen om hun energierekening te kunnen betalen. Volgens RTL zou de 900 miljoen aan compensatie die naar niet-getroffen huishoudens gaat, in plaats daarvan kunnen worden gebruikt om elk van deze 142.000 gezinnen 6.000 euro te geven om bijvoorbeeld hun huis te isoleren.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee denkt dat een meer gerichte aanpak mogelijk is. “Ik ben blij dat er 3 miljard euro wordt toegewezen” [for compensating the higher energy bill], maar het spijt me echt dat het niet eerlijker en effectiever wordt gebruikt, vooral om de mensen te bereiken die nu in energiearmoede leven”, zei hij tegen RTL. “Ze hebben het meest te lijden van de gestegen gasprijs. En ze kunnen veel beter worden gecompenseerd. Bijvoorbeeld door de 13e maand toe te kennen voor mensen met een uitkering en mensen met een AOW of een klein aanvullend pensioen, omdat ze vooral in energiearmoede leven. Die moeten gecompenseerd worden en dan is er meer dan 400 euro nodig.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?