Militaire dienstplicht in behandeling in Nederland: Rapport

Image source - Pexels.com


Het ministerie van Defensie overweegt militaire dienstplicht om het tekort aan militairen tegen te gaan, meldt De Telegraaf. Op dit moment is ongeveer een kwart van de Nederlandse militaire functies onvervuld. Dat is een tekort van zo’n 9.000 soldaten, aldus de krant.

Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) wil het enthousiasme voor de krijgsmacht vergroten door middel van een soort dienstplicht. Hij kijkt met name hoe Zweden en Noorwegen kandidaten voor hun legers rekruteren.

Sinds 2018 selecteert Zweden elk jaar 4.000 jongeren om vrijwillig in het leger te gaan. Ze krijgen 11 maanden een basisopleiding, daarna blijven ze oproepbaar. Noorwegen gebruikt een enquête om te bepalen welke 18-jarigen gemotiveerd zijn om te dienen en rekruteert vervolgens 7.500 soldaten van hen per jaar.

Volgens de Telegraaf is het Nederlandse Ministerie van Defensie vooral enthousiast over het Zweedse model, dat jongeren een idee geeft van carrièremogelijkheden binnen de krijgsmacht.

Minister Kajsa Ollongren van Denfese zei eerder tegen OP1 dat ze geen uitgesproken voorstander is van actieve dienstplicht, maar ze wil wel ‘zien hoe we het voor jongeren aantrekkelijker kunnen maken om een ​​paar jaar bij Defensie te studeren en te werken’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?