#MeToo: D66-leiders verontschuldigen zich voor het niet behandelen van beschuldigingen van intimidatie

Image source - Pexels.com


Tijdens een persconferentie donderdag viel D66-fractievoorzitter Victor Everhardt op zijn zwaard voor de manier waarop het partijbestuur omging met de conclusies van een onderzoek naar beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag van prominent partijlid Frans van Drimmelen. D66-leider Sigrid Kaag, de huidige minister van Financiën van Nederland, zei ook spijt te hebben van de manier waarop met de situatie is omgegaan.

Uit een vorig weekend verschenen artikel van de Volkskrant blijkt dat het partijbestuur een onderzoek heeft laten instellen naar beschuldigingen dat Van Drimmelen een vrouwelijke medewerkster zou hebben gestalkt en gechanteerd. Het onderzoek en het eindrapport moesten nog worden afgerond bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021, waarbij Kaag de leider was. Hoewel Kaag zei dat het feest een veilige werkplek was voor alle medewerkers, reageerden noch zij, noch het bestuur op de herhaalde pogingen van het slachtoffer om contact met hen op te nemen over de voortgang in de zaak.

Everhardt verontschuldigde zich bij het slachtoffer van de MeToo-zaak en bij leden van zijn partij. Hij zegt nu toe te geven dat er in 2015 en 2016 inderdaad sprake was van grensoverschrijdend gedrag van partijstrateeg Van Drimmelen jegens een vrouwelijke collega en dat hiertegen opgetreden had moeten worden.

Hij nam het zichzelf ook kwalijk dat hij dat niet deed. “Het spijt me zeer.” D66 slaagde er niet in het slachtoffer “een veilige werkomgeving” te bieden. “Alles wat er vorige week is gebeurd, moet heel moeilijk voor haar zijn geweest.” Maar dat geldt volgens de partijvoorzitter ook voor leden, van lokale politici tot vrijwilligers.

Het partijbestuur zei zeer bezorgd te zijn dat de vrouw niet voldoende werd beschermd. Doordat D66 Van Drimmelen als voorzitter van de talentencommissie liet aanblijven, kwam ze hem keer op keer tegen. Ook het bestuur heeft vorig jaar “geen juiste inschatting gemaakt” over de publicatie van het onderzoeksrapport hierover vorig jaar.

Kaag sprak ook spijt uit in de zaak grensoverschrijdend gedrag. Er hadden eerder consequenties aan deze zaak moeten zitten, zei ze tijdens de persconferentie. Kaag vervolgt dat ze zich liever eerder over de kwestie had uitgesproken.

“De vertraging was verre van ideaal”, zei ze. Ze wilde echter wachten op de afronding van het onderzoek van de raad, omdat ze het grondige, zorgvuldige en afdoende karakter van het rapport van het grootste belang achtte.

D66 ziet geen aanleiding meer voor een nieuw onderzoek, aldus Everhardt. Hij benadrukte dat de partij al veel stappen heeft gezet om te zorgen voor een veiligere cultuur. De partijleden krijgen nog wel de kans om over de kwestie te discussiëren. Hiervoor wordt in het weekend van 13 mei een ledenvergadering gehouden.

Op dringend verzoek van het partijbestuur zegde Van Drimmelen deze week zijn D66-lidmaatschap op.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?