Met oproerpolitie in staking, verbiedt Amsterdam aankomend Covid lockdown-protest

Image source - Pexels.com


De gemeente Amsterdam heeft samen met de lokale afdelingen van politie en Openbaar Ministerie aangekondigd dat ze een protest tegen de coronamaatregelen van het land die zondag zou plaatsvinden, zullen verbieden. De demonstratie werd georganiseerd door Samen voor Nederland, of Samen voor Nederland in het Engels, en zou plaatsvinden op het Museumplein.

Eerder zei de organisatie dat het 25.000 demonstranten verwacht, van plan is door de stad te marcheren. Ondanks de lockdown waren de stad en de lokale autoriteiten bereid om de demonstratie toe te laten op voorwaarde dat er maximaal 3.500 mensen demonstreren, dat er geen mars plaatsvindt en dat het evenement van beperkte duur is. Het maximum aantal mensen is gebaseerd op een schatting van de gemeente van het aantal mensen dat op het Museumplein 1,5 meter afstand van elkaar kan houden.

De organisatie weigerde mee te werken door een veilige en ordelijke demonstratie te garanderen, aldus de stad. De demonstranten lieten ook weten de confrontatie aan te gaan en zich niet te houden aan de coronavirusbeperkingen, aldus de gemeente.

De stad zei ook dat de politie sterke aanwijzingen heeft dat individuen en groepen de openbare orde zondag willen verstoren en bereid zijn geweld te gebruiken. Ze zijn van plan zich te mengen met de legitieme demonstranten, zeiden de autoriteiten, iets wat gebeurde tijdens een demonstratie tegen de coronavirusregels in november in Rotterdam. Dat incident brak uit in geweld, waarbij overtreders stenen en vuurwerk naar de politie gooiden en politieagenten hun dienstwapens afvuurden op relschoppers. Verscheidene raakten gewond bij het geweld en honderden politieagenten waren nodig om de orde te herstellen.

“We hebben te maken met een uitzonderlijke situatie door de snelle opmars van de Omicron-variant en de lockdown waarin we ons bevinden”, zegt burgemeester Femke Halsema. “Amsterdammers blijven zoveel mogelijk thuis, ondernemers hebben hun bedrijf moeten sluiten, theaters en bioscopen zijn gesloten. De vrijheid om te demonstreren is een grote troef in Amsterdam en we hebben dan ook alles in het werk gesteld om de organisatie tegemoet te komen. een bedreiging is, zullen ze een onverantwoorde situatie creëren.”

De autoriteiten deden een dringend beroep op de organisatie en andere demonstranten om niet naar Amsterdam te komen. Als ze zich daar niet aan houden, zeiden ze dat ze zullen moeten ingrijpen.

Het verbod op de demonstratie komt een dag nadat de politievakbonden bekendmaakten dat de ME tijdens de demonstratie in Amsterdam zondag stopt met werken. De voorgenomen arbeidsactie maakt deel uit van de serie Wake-Up Call 2022 van stakingen door leden van de politievakbond om capaciteitsproblemen politie onder de aandacht te brengen. De eerste arbeidsstaking was dinsdag door agenten van de Vreemdelingenpolitie in Ter Apel.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?