Merkel hield haar toespraak op de Bevrijdingsdag van Nederland


Op 5 mei heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel een toespraak gehouden ter gelegenheid van de Bevrijdingsdag van Nederland, waarmee traditioneel de feestelijkheden worden afgetrapt.

Merkel begon haar toespraak door te zeggen dat ze dankbaar was voor de uitnodiging om het adres te geven, dat ze een speciaal teken van vriendschap tussen Duitsland en Nederland noemde, sprak ze via een videoverbinding vanuit Berlijn.

Tijdens haar toespraak noemde ze de overlevenden van de oorlog, de overlevenden van de vernietigingskampen en Ana Frank, door het lijden te beschrijven dat mensen tijdens de oorlog moesten doorstaan.

“Niets kan de lege ruimte vullen die is achtergelaten door de mensen die tijdens de oorlog zijn vermoord, en niets kan het verlies en de pijn van de overlevenden wegnemen”, zei ze tijdens haar toespraak. “De herinnering levend houden is de eeuwige verantwoordelijkheid van Duitsland.”

Merkel zei dat de vrijheid van vandaag niet kan worden overwogen zonder te kijken naar de impact van de pandemie. Ze vervolgde dat we op Europese solidariteit kunnen bouwen op een solide fundament, zodat we onbeperkt kunnen genieten van de vrijheid die we vandaag hebben.

Lees ook:  Rusland trekt verblijfsvergunning Nederlandse correspondent in

Merkel noemde de relaties tussen Duitsland en Nederland. Ze wees op de tijd dat Nederland Duitsland na de Tweede Wereldoorlog benaderde en dat deze landen goede buren zijn en samen grote successen boekten.

Ze zei dat Europeanen tegenwoordig worden opgeroepen om hun waarden te verdedigen. “Als burgers moeten we ons resoluut verzetten tegen elke vorm van racisme, antisemitisme en elke vorm van haat tegen bepaalde groepen.”

Plaats een reactie