Mensen worden moedeloos, zeggen burgemeesters in oproep voor langdurige Covid-aanpak

Image source - Pexels.com


Nu steeds duidelijker wordt dat het coronavirus mogelijk een vast onderdeel van het leven is, moet de Nederlandse overheid meer inzetten op een langetermijnaanpak van deze pandemie en de samenleving bij die plannen betrekken. “Er is een zekere moedeloosheid. We moeten met elkaar praten om weer perspectief te zien”, aldus de Vereniging van Nederlandse gemeenten VNG en de Nederlandse Vereniging van Burgemeesters NGB in een brief aan demissionair minister-president Mark Rutte, meldt De Telegraaf.

Volgens de burgemeesters moet het kabinet maatschappelijke en culturele organisaties, getroffen sectoren en burgers in staat stellen om voorstellen te doen voor het coronavirusbeleid. Mensen die meehelpen met het bedenken van oplossingen, voelen zich ook mede-eigenaar van het probleem, zeiden ze.

De regels voor het coronavirus moeten niet langer alleen gericht zijn op gezondheid en de epidemiologische kant van de zaak, aldus de burgemeesters. “Ook het brede welzijnsperspectief is belangrijk, op basis van adviezen van de planbureaus.”

Het is ook tijd om de worstelende delen van het beleid aan te pakken. Zo moeten de GGD’en beter bestand zijn tegen pieken. En het wordt duidelijk dat aandringen dat mensen worden gevaccineerd en getest niet werkt, dus probeer in plaats daarvan een beloning, suggereerden de burgemeesters. “Verleiden in plaats van aandringen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?