Meldingen van seksueel wangedrag bij Labour, bevestigt partijleider

Image source - Pexels.com


Er zijn berichten over seksueel machtsmisbruik binnen de PvdA, zei partijvoorzitter Lilianne Ploumen zondag tijdens Operatie Interview in debatcentrum De Balie. “Ik weet dat er meldingen zijn geweest en dat naar aanleiding van die meldingen een onderzoek is ingesteld”, zei Ploumen in het Amsterdamse debatcentrum. Ploumen sprak met journaliste Naeeda Aurangzeb, die specifiek vroeg naar mogelijk seksueel machtsmisbruik binnen de partij.

“Soms weet ik ervan, en soms ook niet, want dat hoort natuurlijk bij het partijvoorzitterschap”, zegt Ploumen over de berichtgeving. Ze zei niet wat de meldingen inhielden en waar en wanneer ze zijn gedaan.

Aurangzeb vroeg Ploumen naar seksueel wangedrag op haar feest omdat ze deze week te gast was in tv-programma M. Op het programma zei ze dat John de Mol actiever had moeten zijn in het monitoren van seksueel grensoverschrijdend gedrag op The Voice. “Als je iets van een ander vraagt, moet je dat ook van jezelf vragen”, aldus Ploumen. Volgens haar gebeurt dat bij de PvdA met onafhankelijke vertrouwenspersonen en werkervaringsonderzoeken. “Ik ben me ervan bewust dat politiek een snelkookpan is, die aan de ene kant aantrekkelijk is, maar soms ook intimiderend kan zijn”, aldus Ploumen.

Donderdag kwam de BOOS-aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice of Holland online. Negentien vrouwen vertelden hun wangedrag van bandleider Jeroen Rietbergen aan maker Tim Hofman. Vijftien spraken over een regisseur en er werden twee klachten ingediend tegen coach Ali B. Een van die klachten ging over verkrachting, zei de officier van justitie in de aflevering. Ook oud-coach Marco Borsato werd beschuldigd van betasten.

RTL stopte direct met de uitzending van het televisieprogramma en kondigde een onafhankelijk onderzoek aan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?