Meeste asielzoekers vorig jaar sinds vluchtelingencrisis 2015

Image source - Pexels.com


Vorig jaar nam Nederland de meeste asielzoekers op sinds de vluchtelingencrisis in 2015. Cijfers van het CBS laten zien dat in de tweede helft van het jaar vooral veel Syriërs naar het land kwamen. Ook een grote groep asielzoekers uit Afghanistan vluchtte naar Nederland nadat de radicaal-islamitische Taliban aan de macht kwam.

Vorig jaar dienden bijna 25.000 mensen hun eerste asielaanvraag in. Dat is een stijging van 80 procent ten opzichte van 2020 toen er weinig asielzoekers naar Nederland kwamen vanwege de vele reisbeperkingen die werden opgelegd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ruim 10.000 mensen kwamen zich bij familieleden voegen die al een verblijfsvergunning in Nederland hadden, ruim 2,5 keer meer dan een jaar eerder.

De meeste eerste asielaanvragen werden gedaan in het laatste kwartaal van het jaar, bijna 9.900. Ook in het derde kwartaal vroeg opvallend veel mensen asiel aan.

Net als in voorgaande jaren vormden Syriërs de grootste groep asielzoekers (8.380), gevolgd door mensen van Afghaanse (3.005) en Turkse (2.460) nationaliteiten. De meeste aanvragen voor gezinshereniging hadden betrekking op mensen die herenigd werden met Syrische vluchtelingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?