Meeste alleenstaande minderjarige asielzoekers in NL sinds vluchtelingencrisis

Image source - Pexels.com


Het aantal kinderen dat op eigen kracht naar Nederland kwam om asiel aan te vragen, staat op het hoogste niveau in vijf jaar. 655 alleenstaande minderjarigen werden per 1 september opgevangen in Nederland. Dat is het hoogste aantal sinds het einde van de vluchtelingencrisis in 2016, toen Nederland 967 niet-begeleide minderjarigen opvangde, en bijna het dubbele van de 342 kinderen van vorig jaar, meldt het AD op basis van cijfers van het centraal agentschap opvang asielzoekers COA.

Op 1 september was bijna 40 procent van de alleenstaande minderjarige asielzoekers van Syrische afkomst. Deze kinderen zijn gevlucht uit een land geteisterd door oorlog, honger en het coronavirus. Volgens Save the Children worden dagelijks meer dan 6 miljoen kinderen in Syrië geconfronteerd met oorlogsgeweld.

In Nederland is de afgelopen maanden een aantal Syrische kinderen alleen aangetroffen. Zondagavond werden NS-medewerkers op station Tilburg opgeschrikt door een 13-jarige jongen die op hen af ​​kwam en tegen een van hun armen begon te huilen. Vorige week maandag werd op het hoofdbureau van politie in Rotterdam een ​​11-jarige jongen gevonden. Vorige maand werd een 8-jarig meisje met niets meer dan Frozen rugzak achtergelaten op politiebureau Hoofddorp. En eind juli werd op Utrecht Centraal Station een 11-jarig meisje alleen gevonden.

Elk van deze kinderen draagt ​​een schrijnend verhaal met zich mee, zegt Martin Vegter van Defence for Children tegen het AD. “Deze kinderen hebben een traumatisch verleden in oorlogsgebieden. Dan hebben we het nog niet eens over de reis die ze maakten, in een boot op de Middellandse Zee of over land, onder erbarmelijke omstandigheden.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigde de recente toename van alleenstaande minderjarige asielzoekers aan het AD. “Dit is een zorgwekkende ontwikkeling omdat het kinderen alleen betreft. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden”, aldus een woordvoerder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?