Meerderheid van parlementsleden stemmen vijf dagen wachten voor abortus af

Image source - Pexels.com


De Tweede Kamer stemde voor het beëindigen van de verplichte wachtperiode van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen ondergaan. In totaal stemden 101 Tweede Kamerleden voor een wetsvoorstel dat was ingediend door PvdA, GroenLinks, VVD en D66. In totaal stemden 38 parlementsleden tegen de maatregel.

De maatregel gaat nu naar de Eerste Kamer. Als een meerderheid van de senatoren voor het wetsvoorstel van het particuliere lid stemt, zal het kabinet het bekrachtigen.

Kamerleden waren niet verplicht om langs partijlijnen te stemmen, en coalitiepartijen hoefden ook niet bij elkaar te blijven op grond van het regeerakkoord. De vier partijen die het wetsvoorstel hebben ingediend, komen samen voor 75 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Normaal gesproken stemmen politieke fracties als een verenigd blok, maar met dit voorstel waren er ook verschillen binnen de partijen. Alle parlementsleden mochten dus stemmen zoals zij dat wilden.

Er waren diepe verdeeldheid binnen de regeringscoalitie. De VVD was overweldigend voorstander van het beëindigen van de beraadslagingsperiode, maar Thierry Aartsen en Daniel Koerhuis stemden tegen. Coalitiepartners D66 waren voor het wetsvoorstel, ook CDA en ChristenUnie stemden tegen. In de PVV stemde ongeveer de helft van de Kamerleden voor en de helft tegen.

Het CDA had voorgesteld het wetsvoorstel zodanig aan te passen dat de verplichte wachttijd van vijf dagen uitgangspunt blijft, met de mogelijkheid om daarvan af te wijken. Pepijn van Houwelingen van FVD suggereerde dat vrouwen die een zwangerschap willen afbreken eerst een echo moeten ondergaan. Beide voorstellen mislukten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?