Meerdere vrouwen beschuldigen wethouder Amsterdam van ongepast gedrag

Image source - Pexels.com


Niet alleen vrouwen van de officiële organisatie in Amsterdam maar ook daarbuiten zeiden allerlei ongepast gedrag van wethouder bouw en huisvesting te hebben ervaren Laurens Ivens, meldt Het Parool. De Amsterdamse wethouder stapte in juli op vanwege beledigende opmerkingen die hij maakte tegenover vrouwelijke collega’s.

Hij benaderde persoonlijk de enige vrouw in een groep van tien studenten die een klacht had over de veiligheid van hun wooncomplex. In een e-mail schreef hij haar: “Ik ga graag met je wandelen door de buurt.”

Een vrouw die spreker was geweest in een raadsvergadering, zei dat Ivens ‘alle twee’ op Facebook uitnodigde voor een lunch in zijn kantoor. Hij zat ‘gewoon te dicht’ bij haar en begon haar vragen te stellen over haar persoonlijke leven. Ze vertrok binnen 20 minuten.

Tussen 2015 en 2020 zocht Ivens “vaak persoonlijke gesprekken op met vrouwen die zich tot de gemeente wendden”.

‘Als jonge vrouw voelde je waar het om ging’, zegt een vrouwelijke agent over het gedrag van Ivens. “Hij vroeg een paar keer of ik ‘s avonds een biertje wilde gaan drinken, het was gedrag gericht op intimiteit.” Bij een andere gelegenheid, toen ze een presentatie hield voor de politie, vroeg Ivens ‘of ik mannen in uniform sexy vond. Ik werd boos en vertelde hem dat ik dit niet goed vond.”

Afgelopen week is een extern onderzoek gestart naar het gedrag van Ivens. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die over hem klaagden als oplossing bij hem uit de buurt werden gehouden. De meldingen van het ongewenste gedrag hielden lange tijd aan. De wethouder nam hiervan in juli ontslag nadat er begin dit jaar vier processen-verbaal waren opgemaakt.

Het Parool schreef dat er een nieuw protocol komt. Daarin staat onder meer dat burgemeester en gemeentesecretaris bij klachten over ongewenst gedrag door een ambtenaar direct worden geïnformeerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?