Meer vrouwen in gemeenteraad, mede dankzij voorkeurstemmen

Image source - Pexels.com


Ruim 36 procent van de nieuw gekozen gemeenteraadsleden is vrouw. Voor de verkiezingen op 16 maart was dat nog 31 procent. In de 70 grootste gemeenten is het aandeel vrouwen in de gemeenteraad nog hoger, meldt de Stichting Stem op een Vrouw.

Volgens de organisatie is “de groei niet te danken aan meer gelijkheid op de kieslijsten, maar aan de kiezer.” De stichting berekende dat 459 vrouwelijke raadsleden die zich in een “onverkiesbare” positie bevonden toch in de gemeenteraad kwamen dankzij voorkeurstemmen.

Voor de verkiezingen van 16 maart hadden zeven gemeenten een meerderheid van vrouwen in de raad. Nu zijn dat er 24, waaronder Wageningen, Delft, Zwolle, Utrecht, Leeuwarden en Nijmegen.

Alle gemeenten hebben nu minimaal één vrouw in de gemeenteraad. Voor de verkiezingen was er nog één gemeente met geen enkele vrouw. In de gemeenten Terschelling, Steenbergen en de Gelderse gemeenten Druten en West Maas en Maal is het aandeel vrouwen het laagst.

Over het hele politieke spectrum werd slim op vrouwen gestemd”, aldus Stichting Stem op een Vrouw in een persbericht. Voorkeurstemmen brachten 14 vrouwen in de gemeenteraad voor de ChristenUnie, 53 voor CDA, 61 voor D66, 39 voor PvdA, 76 voor GroenLinks en 37 voor de VVD.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?