Meer steun voor Covid-beleid naarmate versoepelingen opdoemen

Image source - Pexels.com


Nu minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers naar verwachting vanavond de versoepeling van de coronamaatregelen aankondigt, groeit het draagvlak voor de kabinetsaanpak van de pandemie. 51 procent van de Nederlanders steunt het overheidsbeleid, vergeleken met 45 procent een maand geleden, vond I&O Research in een onderzoek onder ruim 2.300 volwassen Nederlanders voor de omroep NOS.

I&O Research heeft sinds maart 2020 inwoners van Nederland ondervraagd over de aanpak van het coronavirus. Toen de pandemie net Nederland trof, was het draagvlak voor het beleid boven de 90 procent. Naarmate de crisis vorderde, nam deze in december vorig jaar geleidelijk af tot 40 procent. Vorige maand steeg het weer naar 45 procent en nu naar 51 procent.

Het onderzoek vond plaats tussen 11 en 14 februari, toen al duidelijk was dat het kabinet veel beperkingen wilde opheffen. 85 procent van de respondenten wil versoepeling – 47 procent is voorstander van het schrappen van sommige maatregelen, 38 procent wil alle maatregelen schrappen. Slechts 9 procent wil de huidige maatregelen handhaven en 3 procent vindt dat er meer beperkingen zouden moeten komen.

Opvallend is dat het verlangen naar meer vrijheid zichtbaar is in alle leeftijdsgroepen en bij aanhangers van alle politieke partijen. Voorstanders van extreemrechtse partijen PVV en FvD willen vaker alle maatregelen schrappen, terwijl mensen die op linkse partijen PvdA en GroenLinks en de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemmen eerder maatregelen willen versoepelen in stappen.

Gevraagd naar individuele maatregelen geeft 62 procent van de respondenten aan dat de horeca en de culturele sector later dan 22.00 uur open mogen blijven Volgens respondenten is testen en thuisblijven bij klachten de maatregel die de overheid moet schrappen laatst. Slechts 18 procent van de mensen wil dat het nu wordt afgeschaft.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?