Meer steun voor bedreigde parlementsleden

Image source - Pexels.com


Kamervoorzitter Vera Bergkamp ziet dat Kamerleden vaker worden bedreigd en wil deze Kamerleden beter ondersteunen. Een team dat Kamerleden helpt bij het doen van aangiftes wordt uitgebreid en Bergkamp wil Kamerleden een cursus aanbieden om met een dreiging om te gaan, zegt ze tegen het ANP. “Dat is natuurlijk heel verdrietig en eigenlijk geen goed nieuws. Dit hebben we liever niet nodig.”

Volgens Bergkamp was het lange tijd zo dat een beperkt aantal Kamerleden werd bedreigd, maar de laatste tijd is het probleem erger geworden. “Het is natuurlijk verschrikkelijk als ik kijk waar Geert Wilders en ook Hugo de Jonge mee te maken hebben. Maar ik zie ook een uitbreiding”, aldus Bergkamp. Ze wil ‘een statement’ maken naar de samenleving. “Doe gewoon normaal, zou ik zeggen. En denk ook na voordat je iets op sociale media plaatst.” Naast online dreigementen komen er ook dreigbrieven binnen.

Bergkamp was al bezig de Veiligheidsautoriteit van het parlement uit te breiden en de leden praktische hulp en advies te geven over veiligheidskwesties. Ze opende een vacature. Hoeveel mensen er precies moeten worden toegevoegd, weet de president nog niet precies. “Wij doen wat nodig is.” De cursus die ze de parlementariërs wil aanbieden, gaat onder meer over het omgaan met bedreigingen, maar bijvoorbeeld ook over het beschermen van privéadressen.

Er loopt ook een evaluatie van de veiligheid van het parlementsgebouw. Vanwege verbouwingen aan het oude gebouw op het Binnenhof zit het parlement sinds de zomer in een tijdelijk gebouw bij het centraal station van Den Haag. Of er aanvullende beveiligingsmaatregelen nodig zijn, wordt nog bekeken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?