Meer rechtbanken zullen schuldbemiddelaars inzetten om mensen aan middelen te koppelen

Image source - Pexels.com


Een proefprogramma dat schuldbeambten installeert bij rechtbanken in het hele land blijkt nuttig te zijn voor mensen met financiële problemen. Justitie hoopt het op grotere schaal in te voeren, als een stap in de richting van het oplossen van het schuldenprobleem, aldus De Rechtspraak.

Mensen die schulden maken, komen vaak meerdere keren voor de rechter en komen terug vanwege nieuwe rekeningen die ze niet kunnen betalen. Om deze cirkel te doorbreken hebben diverse rechtbanken schuldhulpverleners ingezet die kunnen bemiddelen tussen de rechterlijke macht en de gemeentelijke schuldhulpverlening.

“Een duwtje in de richting van schuldverlichting is effectiever dan wanneer we mensen steeds weer zien met een nieuwe dagvaarding”, zegt rechtbankvoorzitter Rémy van Leest in Trouw.

Vaak zijn mensen met financiële problemen niet op de hoogte van de middelen die ze tot hun beschikking hebben, aldus De Rechtspraak. In de afgelopen twee jaar hebben schuldbemiddelaars 188 mensen geholpen via verwijzingen naar gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor het bijstaan ​​van mensen met schulden.

Omdat de pilot succesvol was, onderzoeken de Raad voor de Rechtspraak en rechtbankvoorzitters de inzet van schuldbemiddelaars bij rechtbanken in het hele land. Momenteel zijn ze alleen verkrijgbaar in de rechtbanken Rotterdam, Den Haag, Limburg, Gelderland en Amsterdam.

“Rechters zijn geen hulpverleners”, zegt Van Leest tegen Trouw. “Maar de wereld stopt niet bij de deur van de rechtbank. We willen ook in de gaten houden wat de samenleving nodig heeft.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?