Meer politieke partijen mijden PVV en FvD in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen

Image source - Pexels.com


VVD-leider Mark Rutte denkt niet dat lokale afdelingen van zijn partij samen met PVV of FvD gemeentelijke coalities gaan vormen, zei hij zaterdag tijdens een campagnebezoek aan de Leidse VVD. Hij herhaalde uitspraken van andere partijleiders eerder op de dag.

“Ik zie onze afdelingen niet samen met PVV en FvD managen, zeker niet gezien wat er de afgelopen tijd is gebeurd”, zei Rutte. Hij denkt dat lokale afdelingen na de gemeenteraadsverkiezingen in maart tot dezelfde conclusie zullen komen. “Ik denk niet dat het nodig is, maar als het nodig is roep ik ze op.”

CDA-leider Wopke Hoekstra zei ook dat hij geen voorstander is van lokale samenwerking met PVV of FvD, eraan toevoegend dat hij ervan overtuigd was “dat iedereen tot dezelfde beslissing zal komen”. Ook de partijen D66 en GroenLinks hebben laten weten niet van plan te zijn om het ‘extreemrechts’ gemakkelijk te maken om deel te nemen aan het gemeenteraadsbestuur.

“We gaan niet regeren met extremisten en ik roep al mijn nationale collega’s op om dezelfde duidelijkheid te geven”, zegt D66-leider Sigrid Kaag.

Hoewel Kaag niet specificeerde welke partijen ze bedoelde, koos haar partij ervoor om voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar niet samen te werken met PVV of FvD. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei expliciet dat zijn partij na de gemeenteraadsverkiezingen in maart niet zal regeren met PVV of FvD.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?