Meer polarisatie tussen kiezers voor oppositie en coalitiepartijen

Image source - Pexels.com


De polarisatie tussen kiezers in Nederland neemt toe, meldt NRC op basis van een nog niet gepubliceerd onderzoek van Kantar. Mensen die op de nieuwe coalitiepartijen Rutte IV hebben gestemd, zijn opvallend tevreden, terwijl degenen die op de oppositie hebben gestemd steeds sceptischer worden.

“Het vertrouwen onder de oppositiepartijen is schrikbarend laag, terwijl de steun onder de coalitiepartijen astronomisch hoog is”, zegt onderzoeker Manuel Kaal tegen de krant. “Deze polarisatie is veel sterker dan bij de start van vorige kabinetten.”

De gloednieuwe coalitie bestaat uit dezelfde partijen als de coalitie Rutte III – VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Onder de kiezers voor deze partijen bestaat nog steeds een hoge mate van vertrouwen tussen burgers en politici. Zo heeft 86 procent van de CDA-stemmers en 78 van de VVD-stemmers vertrouwen in Rutte IV.

Dit vertrouwen ontbreekt ernstig bij mensen die op oppositiepartijen hebben gestemd en niet alleen bij degenen die op extreemrechtse partijen hebben gestemd en de politiek over het algemeen wantrouwen. Slechts 5 procent van de GroenLinks-stemmers vertrouwt Rutte IV. Hetzelfde geldt voor 1 procent van de SP-stemmers en 14 procent van degenen die op de constructieve nieuwe partij van VOLT hebben gestemd.

In totaal heeft slechts een kwart van de kiezers in Nederland vertrouwen in de coalitie Rutte IV.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?