Meer mensen dan verwacht bij protest ter ondersteuning van Afghanen op Dam Square

Image source - Pexels.com


De demonstratie op de Dam zaterdagmiddag om aandacht te vragen voor de precaire situatie waarin veel Afghanen zich bevinden trok meer volk dan verwacht. “We verwachtten 1.500 mensen, maar ik hoorde dat er zeker vier- tot vijfduizend mensen waren”, zegt organisator Nadjla Akbari.

De manifestatie vond plaats onder het motto “Elke Afghaan heeft recht op een veilig leven”. Het werd georganiseerd door Azadi, een beweging gestart door jonge Nederlandse Afghanen. Het maakte deel uit van de internationale protestbeweging “Stop Killing Afghans now” die zaterdag demonstraties hield in 15 steden in Europa en de Verenigde Staten.

Verschillende sprekers, allen met een Afghaanse achtergrond, deelden hun zorgen over de situatie in het land waar de Taliban onlangs aan de macht kwam.

Met hun aanwezigheid op de Dam wilden de demonstranten hun verzet tonen tegen “jarenlange bloedige aanvallen en huidige wreedheden begaan door de Taliban, de nalatigheid en wandaden van alle internationale partijen in Afghanistan en het gebrek aan mensenrechten voor Afghaanse vluchtelingen zowel in – en buiten de Europese grens.”

“Ondanks dat iedereen verdrietig was, was er een goede sfeer”, zei Akbari. Tijdens het protest een petitie waarin de Nederlandse regering wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen en Afghaanse vluchtelingen veiligheid en asiel te bieden. De petitie was zaterdagavond meer dan 18 duizend keer ondertekend.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?