Meer hervormde scholen veroordelen homoseksualiteit ondanks opschudding

Image source - Pexels.com


Ondanks de opschudding twee jaar geleden rond de “anti-homoverklaring” die gereformeerde christelijke scholen ouders lieten tekenen, is er weinig veranderd. In hun meest recente online schoolgidsen en identiteitsprofielen stellen 36 van de 161 scholen nog steeds seksuele relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht aan de kaak. Twee jaar geleden deden 29 scholen dat, meldt Pointer op basis van eigen onderzoek.

De meeste scholen die zich openlijk uitspreken tegen homoseksuele relaties doen dat met uitspraken als: “Seksualiteit in de Bijbel heeft te maken met het vormen van een onverbrekelijke band in een huwelijk tussen één man en één vrouw en krijgt een plaats in het licht van deze.” Volgens Pointer verschijnen deze of soortgelijke teksten in de online profielen van de 36 scholen of soortgelijke documenten.

Van de scholen die niet expliciet aangeven dat ze tegen seksuele relaties van hetzelfde geslacht zijn, lijkt de meerderheid het nog steeds af te keuren. Vrijwel alle gereformeerde scholen zijn aangesloten bij de Vereniging Gereformeerde School Onderwijs (VGS), 175 scholen met bijna 68.000 leerlingen. De VGS-scholen stellen in een gezamenlijke verklaring: “Op grond van de Bijbel hoort seksualiteit thuis in een relatie tussen één man en één vrouw.”

VGS-voorzitter Pieter Moens vertelde Pointer dat de bij de vereniging aangesloten scholen hun leerlingen een sociaal veilige leerplek bieden. “Vanuit ons geloof en belijdenis vinden wij dat een homoseksuele levenswijze niet in lijn is met de Bijbel. Als je dat niet goed vindt, dan ga je ook je leerlingen ervan proberen af ​​te houden. Ook al is het helemaal tegen de wet. We zijn ons hier zeer van bewust’, zei hij.

Pointer heeft ook gekeken naar de Bijbels Beraad Man/Vrouw (M/V), waar VGS lid van is. De organisatie, waartoe ook orthodoxe katholieken, gereformeerden en evangelicalen behoren, strijdt tegen seksuele diversiteit en de ‘homolobby’. De organisatie organiseert gastcolleges en workshops op VGS-scholen om studenten te helpen ‘een man of vrouw naar Gods hart te worden’. “Zo’n leven is het enige echte antwoord op de genderideologie van de wereld”, citeerde Pointer de organisatie.

Het ministerie van OCW laat aan Pointer weten dat het de scholen nog scherper wil gaan monitoren. “De zorgen hierover zijn de afgelopen jaren niet afgenomen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?