Meer dan 1.100 kinderen weggehaald uit huizen van slachtoffers van uitkeringsschandalen

Image source - Pexels.com


Volgens het CBS zijn tussen 2015-2020 1.115 kinderen uit huis gehaald van familieleden die later slachtoffer bleken te zijn van het kinderopvangtoeslagschandaal. Het bureau, CBS in het Engels, voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In het kinderbijslagschandaal werden duizenden ouders door de belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeurs. De extra controle was vaak het gevolg van etnisch profileren, of omdat een ouder een burger van meer dan één land was.

Dit had enorme financiële gevolgen voor de onschuldige ouders en hun families, die enorme boetes moesten betalen en kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen waar ze eigenlijk recht op hadden. Hun toegang tot deze voordelen werd ook afgesneden door de autoriteiten.

De organisatie die toezicht houdt op de jeugdzorg in Nederland zegt geschokt te zijn door het grote aantal kinderen van gedupeerde ouders dat uit huis is geplaatst. “Het uitkeringsschandaal met alle gevolgen van dien toont eens te meer de noodzaak van een andere benadering van kinder- en gezinsbescherming. Als er problemen ontstaan ​​in een gezin, moeten zowel kinderen als ouders in een vroeg stadium geholpen worden. zal altijd het kind zijn dat lijdt”, aldus bestuurslid Arina Kruithof.

SP-leider Lilian Marijnissen noemde het “een verschrikkelijke schande”. Haar partijgenoot Peter Kwint vermoedt dat er meer getroffen kinderen zijn, omdat dit onderzoek zich alleen op de afgelopen vijf jaar heeft gericht. Hij wil een groter onderzoek en schadevergoeding.

Volgens onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich fel kritisch uitliet over het uitkeringsschandaal, maakt dit onderzoek duidelijk dat “de overheid het overzicht over de gevolgen van haar eigen beleid volledig is kwijtgeraakt”. Ook is hij verontwaardigd dat deze informatie pas na herhaalde pogingen boven water kwam en niet via een Kamerbrief werd gedeeld, maar door het CBS werd gepubliceerd.

Denk-leider Farid Azarkan zei dat “het vermoeden” nu werkelijkheid is geworden. “Het onrecht en het veroorzaakte leed zijn onbegrijpelijk.” Hij zei verontrust te zijn dat partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers nu praten over voortzetting van de coalitie onder wat Rutte’s vierde zou worden. Kastje.

Azarkan zei dat ze allemaal uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het uitkeringsschandaal.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?