Luchtvaartmaatschappijen willen enkele Schipholvluchten naar Rotterdam verplaatsen; Groningen ook beschikbaar

Image source - Pexels.com


Rotterdam The Hague Airport heeft van verschillende luchtvaartmaatschappijen een officieel verzoek ontvangen om hun vluchten van Schiphol naar de regionale luchthaven te mogen verplaatsen. De verzoeken kwamen van luchtvaartmaatschappijen die vakantievluchten uitvoeren, zegt een woordvoerder, zonder te willen zeggen om welke luchtvaartmaatschappijen het gaat. Volgens de woordvoerder hoeft “een beslissing op het verzoek niet heel lang te duren”.

Het verplaatsen van vluchten moet de druk verlichten op Schiphol, dat kampt met personeelstekorten, vooral op het gebied van beveiliging. Dit dwingt reizigers om langere tijd in lange wachtrijen te wachten. Toch zegt Rotterdam The Hague Airport in de nabije toekomst “hoogstens enkele vluchten per dag” van Schiphol Airport over te kunnen nemen.

“De mogelijkheden die we hebben zijn beperkt, zowel qua geluidsnormen als qua personele bezetting”, aldus de woordvoerder. Begin deze maand nam de regionale luchthaven elf vluchten van Schiphol over, verspreid over twee dagen.

Schiphol presenteerde vorige week een actieplan om de grote drukte op de luchthaven in de zomerperiode tegen te gaan. Dit omvatte de werving van extra personeel, zoals bewakers. Schiphol zegt ernaar te streven dat het aantal vluchten en passagiers de capaciteit van het beschikbare personeel niet overschrijdt. Daartoe moet de planning beter worden afgestemd met luchtvaartmaatschappijen en moeten vluchten ook naar regionale luchthavens worden verplaatst.

Groningen kan 20 extra vluchten per dag nemen

Groningen Airport Eelde kan de komende tijd tot twintig vluchten per dag van Schiphol overnemen, zegt luchthavendirecteur Meitje de Groot. De luchthaven is hierover in gesprek met Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen.

“Als we het op tijd weten, kunnen we makkelijk opschalen voor het zomerseizoen”, aldus De Groot. “We moeten samen kijken hoe we dit kunnen oplossen”, zegt ze. De Groot sprak niet alleen als directeur van de regionale luchthaven, maar ook als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchthavens (NVL). De Groot vindt dat er ook gekeken moet worden naar de lange termijn rol van Schiphol. “Vrachtvluchten of vakantievluchten kunnen perfect per regio worden afgehandeld.”

De personele problemen waar Schiphol mee te maken heeft, zijn op Groningen Airport Eelde van minder belang. De Groot zegt nog steeds voldoende reacties te krijgen op vacatures die de luchthaven heeft gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?