Luchtsirene stuurde Nederlandse FM naar schuilkelder in Kiev

Image source - Pexels.com


Tijdens zijn bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev dinsdag moest minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken schuilen in een schuilkelder. Een luchtaanvalsirene ging af in Kiev, bevestigde een woordvoerder van zijn ministerie. Het gebeurde vlak voor een ontmoeting met de burgemeester van de stad, Vitali Klitschko.

Hoekstra bezocht samen met zijn Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock de Oekraïense hoofdstad. De Nederlandse minister sprak met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Nederland zal Oekraïne blijven steunen, ook nadat de oorlog met Rusland voorbij is, zei Hoekstra tegen Zelenskyy. “Oekraïne kan op ons rekenen als het tijd is voor wederopbouw”, zei hij.

Hoekstra had ook een ontmoeting met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba. Hij beloofde dat Nederland het land zou blijven steunen met wapens en financieel en humanitair.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken bezocht Irpin, een buitenwijk in Kiev die zwaar is getroffen door de oorlog met de Russen. “De gebombardeerde huizen en gebouwen illustreren de impact die de oorlog heeft gehad op het leven van de mannen, vrouwen en kinderen die hier wonen”, zei hij. “Deze daden kunnen niet ongestraft blijven. Nederland zet zich in voor waarheidsvinding en gerechtigheid.”

Naast een ontmoeting met de Oekraïense kabinetsleden heeft Hoekstra ook officieel de Nederlandse ambassade in Kiev heropend. De Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad verhuisde na het uitbreken van de oorlog naar de westelijke stad Lviv en opereerde ook een tijdje vanuit Polen.

Kort voor het uitbreken van de oorlog bezocht Hoekstra met premier Mark Rutte ook Oekraïne. Nederland steunt het land in de strijd tegen Rusland door onder meer wapens te leveren. Ook wil de regering helpen bij het onderzoeken van mogelijke oorlogsmisdaden.

Rutte spreekt later deze week het Oekraïense parlement toe via een videoverbinding, zoals Zelenskyy dat deed met het Nederlandse parlement eind maart.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?