Lokale partijen, CDA de winnaars van herverdelingsverkiezingen

Image source - Pexels.com


In Purmerend kwam de Stadspartij-Beemster Polder Partij als beste uit de bus bij de gemeenteraadsverkiezingen. De lokale fusiepartij kreeg volgens de voorlopige resultaten de meeste stemmen. De PvdA werd tweede, gevolgd door de VVD. De verkiezingen zijn gehouden omdat de gemeente Beemster per 1 januari 2022 fuseert met Purmerend. De opkomst was 32,4 procent.

Ook in negen andere gemeenten zijn woensdag verkiezingen gehouden vanwege herindeling. Ook in Noord-Holland vormen Heerhugowaard en Langedijk de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Daar eindigde Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij bovenaan. Lokaal Dijk en Waard eindigde op de tweede plaats en de VVD werd derde. De opkomst was 35,99 procent.

In Noord-Brabant ontstaan ​​twee nieuwe gemeenten. Boxmeer, Cuijk, Grave, Molen en Sint Hubert en Sint Anthonis worden de gemeente Land van Cijk. Het CDA werd daar de grootste, gevolgd door Team Lokaal en Liberaal LVC. De opkomst was 49,51 procent.

Uden en Landerd worden de gemeente Maashorst. Jong Maashorst kreeg daar de meeste stemmen. Het CDA eindigde op de tweede plaats, gevolgd door Voor de Dorpen. De opkomst in Maashorst was 42,38 procent.

Forum voor Democratie participeerde als nieuwkomer in al deze gemeenten en lijkt volgens lokale media overal een plekje in de gemeenteraad te hebben veroverd. In zowel Land van Cuijk als Maashorst gaat het om één zetel. FvD won drie zetels in Dijk en Waard en twee zetels in Purmerend.

Inwoners van de fusiegemeenten hoeven voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar niet meer naar de stembus. Dit geldt ook voor die van de gemeenten Oisterwijk, Boxtel, Vught en Eemsdelta, die in 2020 zijn heringedeeld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?