Linkse partijen willen meer klimaat, woninginvesteringen, rechts willen meer in Defensie

Image source - Pexels.com


Zowel de linkse als de rechtse oppositiepartijen zullen aandringen op meer investeringen tijdens de Algemene Politieke Beschouwing – het Kamerdebat over de rijksbegroting voor volgend jaar. Linkse partijen willen meer geld om onder meer de klimaatcrisis en woningnood aan te pakken. Rechts wil minder geld voor het klimaat en meer voor Defensie, meldt NU.nl.

“Nederland zat niet met smart te wachten op deze troonrede”, zei SP-leider Lilian Marijnissen. “De formatie is een zooitje, men mag niets verwachten van dit interim-kabinet. We hebben zojuist de koning de mensen horen bedanken die tijdens de coronacrisis zijn blijven werken. Dan zou ik een verhoging van het minimumloon op zijn plaats vinden.” De SP zal de komende dagen tijdens het debat voorstellen om meer te investeren in betaalbare woningen, het verhogen van de lonen en het afschaffen van het studievoorschot.

Als deze voorstellen meerderheidssteun krijgen in de Tweede Kamer, moeten ze worden uitgevoerd, zei Marijnissen. “Ze mogen de Kamer niet buitenspel zetten. Dan gaan we pleiten voor nieuwe verkiezingen.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-leider Lilianne Ploumen zeiden samen dat er snel een nieuw kabinet moet komen omdat het aanpakken van problemen als “de klimaatcrisis, de woningcrisis en de groeiende ongelijkheid” niet langer kan wachten. De laatste poging om een ​​combinatie van partijen te vinden om samen een meerderheidskabinet te vormen mislukte omdat de VVD en CDA weigerden met zowel PvdA als GroenLinks samen te werken en de twee linkse partijen vastbesloten zijn om samen of helemaal niet te regeren. Net als de SP zullen beide partijen de komende dagen voorstellen voor de begroting indienen, waarschijnlijk langs bovengenoemde thema’s.

De partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum willen ook meer investeren, maar niet in het klimaat. SGP-leider Kees van der Staaij wil meer aandacht voor defensie en veiligheid. “Klimaat, ook al is het kabinet een demissionair kabinet, er worden miljarden in geïnvesteerd. Op het gebied van defensie en veiligheid wordt wel wat gedaan, maar dat staat niet in verhouding tot wat er nodig is. aan de strijdkrachten of de rechterlijke macht. Er moet meer worden gedaan.”

Joost Eerdmans van JA21 is het daarmee eens. “De helft daarvan gaat over duurzaamheid en het klimaat. Er gaat 7 miljard naar toe. Dat vinden wij niet proportioneel”.

PVV-leider Geert Wilders herhaalde zijn oproep tot nieuwe verkiezingen. “We hebben veel problemen: woningnood, in de zorg, met immigratie en asiel. Daar is een missionarissenkabinet voor nodig.”

Woensdag en donderdag debatteert de Kamer over de begroting voor volgend jaar. Normaal gesproken is dit een beleidsrijk document. Maar aangezien het kabinet-Rutte III als conciërge regeert nadat het in januari aftrad in het kinderopvangtoeslagschandaal, is deze begroting er vooral op gericht om het land gewoon draaiende te houden. De enige grote investeringen die werden aangekondigd, waren in problemen die volgens het kabinet niet langer kunnen wachten: de klimaatcrisis, de woningnood en de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Van de partijen in de huidige coalitie Rutte III waren VVD en CDA positief over de begroting. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zei dat er “verstandige investeringen worden gedaan in huisvesting, veiligheid en klimaat. Dit zijn noodzakelijke stappen in de goede richting.” Volgens hem betekent de interim-status van het kabinet niet dat “het land volledig tot stilstand komt”.

Sophie Hermans van de VVD zegt dat het goed is dat er plannen zijn om zaken aan te pakken “waar mensen zich terecht zorgen over maken”.

De D66 was meer vrijblijvend. Kamerlid Rob Jetten noemde de toespraak van de koning “een boodschap met veel urgentie”. Volgens hem is er een “verborgen boodschap” dat het kabinet aan de slag moet. Hij zei dat D66 met meerderheidssteun zal proberen met goede plannen te komen.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zei dat het kabinet Rutte III niet automatisch op steun van zijn partij kan rekenen. “Het samenwerken staat onder druk. Ik voel me verantwoordelijk voor het hele beleid dat de Kamer nu voert. Er is geen coalitie meer in de traditionele zin van het woord”, zei hij. In een missionarissenkabinet stemmen de coalitiepartijen zich vaak af om kabinetsplannen te ondersteunen. Maar de ChristenUnie is van plan de komende dagen met eigen voorstellen te komen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?