Linkse partijen steunen begroting als kabinet houding verandert over klimaat, ongelijkheid

Image source - Pexels.com


GroenLinks en PvdA steunen de rijksbegroting alleen als het kabinet fundamenteel andere keuzes maakt in de aanpak van de klimaatcrisis en inkomensongelijkheid, meldt de NOS.

De eisen van de twee linkse partijen zijn onder meer het verhogen van het minimumloon naar minimaal 14 euro per uur en het betaalbaarder maken van de huren. GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak van een ‘wilde westen’-situatie in Nederland, waar verhuurders ‘kunnen vragen wat ze willen’. Daar moet verandering in komen, benadrukten zowel hij als PvdA-leider Attje Kuiken.

Minister-president Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag gaan deze week met de fractievoorzitters in gesprek om steun te zoeken voor de Voorjaarsnota, die wijzigingen in de jaarlijkse begroting bevat. Ze moeten een tekort van miljarden euro’s opvullen dat is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, inflatie en miljarden compensatie voor de spaarbelasting.

Het lijkt erop dat de coalitie van plan is bedrijven en vermogende mensen zwaarder te belasten door de overdrachtsbelasting op een tweede woning en de belasting voor grootaandeelhouders in box 2 te verhogen. Ook kan het kabinet een belastingvoordeel voor expats schrappen.

Maar de linkse partijen vinden deze plannen niet ver genoeg gaan. “Wij zijn het niet eens met kleine veranderingen”, aldus Klaver. Kuiken: “Het kan en moet veel socialer.”

De coalitie heeft de steun van oppositiepartijen nodig omdat ze geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Het kabinet vergadert met alle oppositiepartijen, maar is qua aantallen waarschijnlijk het meest geïnteresseerd in het linkse blok. GroenLinks en PvdA hebben samen 14 zetels in de Eerste Kamer. JA21 is een andere optie. De partij zit technisch gezien niet in de Senaat, maar is in de praktijk via de Nanninga-factie, die zeven zetels heeft.

De steunaanvragen van JA21 zijn onder meer het herstellen van de volledige koppeling tussen AOW en minimumloon, het schrappen van plannen voor een stikstoffonds en voortzetting van de gaswinning in het door aardbevingen geteisterde Groningen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?