Linkse oppositie stelt ‘eerlijke vermogensbelasting’ voor

Image source - Pexels.com


PvdA, GroenLinks en SP stellen zelf een wetsvoorstel op voor wat zij ‘een eerlijke vermogensbelasting’ noemen. De linkse oppositiepartijen willen een progressieve belasting: hoe hoger het vermogen, hoe meer belasting erover moet worden betaald.

Volgens partijen worden gemiddelde spaarders gespaard omdat de belasting pas gaat gelden vanaf 100.000 euro of 200.000 euro voor tweeverdieners. Over de waarde van de eigen woning hoeft geen vermogensbelasting te worden betaald.

In het voorstel gaat iedereen die bijvoorbeeld tussen de 100.000 en 500.000 euro aan spaargeld of beleggingen heeft, hierover 1 procent belasting betalen. Voor vermogen boven de 5 miljoen euro loopt dit geleidelijk op tot 5 procent. Het voorstel is bedoeld om de ongelijkheid in rijkdom te helpen verminderen en ervoor te zorgen dat de zeer rijken een “billijke bijdrage” betalen aan openbare diensten.

“Mensen die hard werken, betalen zichzelf ter dood aan belastingen, terwijl grote bezittingen nauwelijks worden belast”, zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. “Dat is oneerlijk en moet veranderen. Het invoeren van een progressieve vermogensbelasting is sociaal en vermindert de ongelijkheid.”

De initiatiefnemers wijzen erop dat de Hoge Raad onlangs een einde heeft gemaakt aan de belastingheffing op vermogen boven de 50.000 euro. De belasting werd geheven over een vast rendement, wat spaarders niet konden realiseren met de lage rente van de afgelopen jaren.

Het kabinet wil een nieuwe heffing op het daadwerkelijke rendement, maar die wordt pas in 2025 ingevoerd. “Als we niets doen, zullen mensen die al veel geld hebben en slapend rijk worden helemaal niets bijdragen aan onze samenleving, terwijl de de lasten voor de gewone burger nemen toe’, zegt SP-Kamerlid Mahir Alkaya. “Dat willen we voorkomen.”

Volgens GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug dreigt de welvaartsongelijkheid de komende jaren alleen maar toe te nemen. “We moeten op een eerlijke manier breken met dit beleid en belastingvorderingen.” Partijen hebben ervoor gekozen om het vermogen zelf te belasten en niet het rendement.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?