LinkedIn bevolen om profiel Nederlands parlementslid te herstellen, maar berichten over coronavirus kunnen worden verwijderd

Image source - Pexels.com


Kamerlid Wybren van Haga kan zijn LinkedIn-profiel terugkrijgen. De rechtbank in Haarlem oordeelde dat het netwerk hem binnen drie werkdagen weer moet opnemen. Van Haga vroeg hierom in een kort geding dat was aangespannen nadat LinkedIn zijn profiel had verwijderd wegens het verspreiden van verkeerde informatie over het coronavirus.

De rechtbank oordeelde dat LinkedIn de negen verwijderde berichten niet hoeft terug te plaatsen en dat rectificatie op het profiel moet blijven staan. Ook Van Haga eiste dat.

De advocaten van LinkedIn voerden tijdens het proces aan dat de berichten van Van Haga zowel meningen als medische claims bevatten zonder wetenschappelijke onderbouwing. Het account van Van Haga was eerder tijdelijk opgeschort. Vorig jaar blokkeerde LinkedIn tijdelijk het account van enquêteur Maurice de Hond. Het platform zei woensdag “teleurgesteld” te zijn over de uitspraak en overweegt in beroep te gaan.

“Het is geweldig dat de rechter heeft besloten de disproportionele maatregel te schrappen en LinkedIn heeft bevolen mijn profiel terug te plaatsen”, reageerde Van Haga woensdag op de uitspraak. “Een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting, een overwinning voor de democratie waar volksvertegenwoordigers moeten kunnen om te zeggen wat ze denken.”

De rechter oordeelde dat platforms als LinkedIn “in principe mogen optreden tegen de verspreiding van desinformatie”. Het is “niet onredelijk” dat LinkedIn gezaghebbende instanties als het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als richtlijn hanteert. Maar de rechtbank stelt ook vast dat LinkedIn nauwelijks heeft geschreven over haar beleid op dit gebied en dus de gebruiker van het netwerk onvoldoende informeert. LinkedIn verplicht een gebruiker alleen om geen inhoud te plaatsen die de richtlijnen van toonaangevende gezondheidsorganisaties en overheidsinstanties volledig schendt. De rechter vond de grens tussen dergelijke content en posts met kritische commentaren op die richtlijnen onduidelijk.

LinkedIn heeft onvoldoende gecommuniceerd over de bezwaren tegen de berichten van Van Haga, oordeelde de rechter. Het verwees alleen naar de gebruikersovereenkomst en legde niet uit waarom de berichten als desinformatie werden beschouwd.

De rechter oordeelde in het voordeel van Linked in op de negen verwijderde berichten waarin claims werden ingediend die neerkwamen op “schadelijke verkeerde informatie”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?