Lidl schrapt advertentiecampagnes rond WK Qatar

Image source - Pexels.com


Lidl besloot eind dit jaar alle advertentiecampagnes rond het WK in Qatar te schrappen. De andere grote Nederlandse supermarktketens beraden zich nog hoe de mensenrechtensituatie in het Golfland in evenwicht te brengen met de toegenomen bestedingen rond grote voetbalevenementen, meldt het Financieele Dagblad.

“Gezien de situatie in de wereld vonden we het niet gepast om nu een grootschalige campagne te voeren”, zegt een woordvoerder van Lidl tegen het FD. “Als supermarkt hebben we een maatschappelijke rol. Dat betekent ook dat we ons laten beïnvloeden door wat er in de wereld gebeurt.”

Inwoners van Nederland geven vaak veel uit rond grote voetbalevenementen. Volgens een schatting van de ING voorafgaand aan het Euro 2020-toernooi in juni 2021, geven Nederlanders per Oranje-wedstrijd ongeveer 10 miljoen euro extra uit aan bier, chips en andere snacks. Supermarkten investeren dan ook traditioneel veel in reclamecampagnes rond voetbaltoernooien – de afgelopen sportzomer tussen de 6 miljoen en 19,5 miljoen euro, aldus het FD.

De andere grote supermarktketens in Nederland twijfelen nog over wat ze gaan doen. Albert Heijn kijkt “hoe we het WK hier in Nederland kunnen vieren en laten zien dat we voetbal in Nederland steunen.” Albert Heijn is een van de sponsors van het Nederlands Elftal, maar zal niet naar Qatar afreizen. Jumbo en Plus lieten aan het FD weten dat ze nog overwegen welke uitingen ze gaan gebruiken rond het voetbaltoernooi.

Ook de hoofdsponsor van Oranje, ING, liet weten niet naar Qatar te gaan voor het WK. “De mensenrechtensituatie is de reden waarom er niets wordt gedaan op dit toernooi”, zei een ING-woordvoerder vorige maand.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?