Leraren tegen hybride leren nu kabinet “zware” beslissing weegt om scholen vroegtijdig te sluiten

Image source - Pexels.com


De waarnemend minister van Onderwijs, Arie Slob, zei dat hij voorafgaand aan de kabinetsvergadering over het coronavirus op dinsdag voor een reeks “zeer moeilijke” beslissingen stond. Tijdens dit overleg besluit het kabinet of de basisscholen een week eerder vertrekken voor de winterstop. Het Outbreak Management Team (OMT) dringt hier al ongeveer een maand op aan.

Vorige week schreef Slob dat het “de toezegging van de regering” was om de scholen open te houden zoals gepland in de aanloop naar de pauze. Scholen in Nederland beginnen op 24 december aan het einde van de dag met de vakantieperiode. Een vrees is dat basisschoolkinderen kort daarna familieleden kunnen besmetten tijdens kerstbezoeken. Als de vakantie eerder begint, hebben schoolgaande kinderen een week voor kerst minder contact met elkaar en is de kans op besmetting kleiner.

Maar Blok zei dat ministers nu “nog eens moeten kijken naar wat nodig is”. Dit heeft te maken met de opkomst van de meer besmettelijke Omicron-variant van het coronavirus, en het nieuwe OMT-advies dat aan de overheid is voorgelegd. Het is weer een nogal moeilijke beslissing, benadrukt Slob.

Bronnen dicht bij het kabinet zeiden maandag dat de kerstvakantie waarschijnlijk toch een week vervroegd zal worden. Ook minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge liet doorschemeren dat het kabinet het besluit sterk in overweging neemt. Hij zei dat het kabinet de aanbeveling van het OMT “serieus moet wegen”.

Als basisscholen een week voor het begin van de kerstvakantie sluiten, mogen ze volgens onderwijsvakbond AOb niet verplicht worden om hybride onderwijs aan te bieden. Afstandsonderwijs kan niet meer in zo’n korte tijd worden georganiseerd, aldus de vakbond.

De “minst slechte oplossing” is dat scholen verplicht worden om noodopvang te bieden aan kinderen van wie de ouders een beroep uitoefenen dat als cruciaal voor de samenleving wordt beschouwd, aldus de AOb. “De praktijk van de afgelopen anderhalf jaar leert dat hybride onderwijs het slechtste van twee werelden is als sommige kinderen spoedeisende hulp in de klas krijgen, en tegelijkertijd de rest van de leerlingen online is”, zegt AOb-directeur Thijs Roovers. Afstandsonderwijs is ook zwaar voor leraren, kinderen en ouders, zei hij.

De onduidelijkheid is voor iedereen vervelend, aldus de AOb. “Je kunt niet verwachten dat docenten, ouders en leerlingen binnen drie dagen overstappen op een andere onderwijsvorm.”

Het definitieve besluit wordt naar verwachting dinsdagavond tijdens een persconferentie bekend gemaakt door premier Mark Rutte en De Jonge.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?