Lange coalitiegesprekken kwetsen vertrouwen in politici: voorzitter Tweede Kamer

Image source - Pexels.com


Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei van mening te zijn dat de “beschamend” lange formatie het vertrouwen in de politiek heeft geschaad. In het programma WNL van zondag zei ze dat een vormingsproces als het vorige niet herhaald mag worden.

Bergkamp zei dat ze er bij de onderhandelende partijen op aandrong het proces te versnellen. Ze vond het jammer dat het zo lang duurde terwijl grote dossiers als het kinderbijslagschandaal en fracking in Groning aandacht vroegen.

Dit jaar wordt het vormingsproces geëvalueerd. Bergkamp denkt dat het regelmatig informeren van de Tweede Kamer zou bijdragen aan betere vormingsgesprekken.

Ze betwijfelde of de koning het proces had kunnen versnellen. “Er was zo’n groot vertrouwensverlies; ik vraag me af dat de koning dat had kunnen veranderen”, zei Bergkamp. VVD-leider en premier Mark Rutte zei in een interview met De Telegraaf dat de koning de formatie had kunnen inkorten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?