Langdurig Covid-beleid Nederland slecht ontwikkeld: wetenschappers

Image source - Pexels.com


Het lange termijn coronabeleid van Nederland moet beter, stellen wetenschappers. In de beleidsvoorstellen van het kabinet ontbreekt onder meer aandacht voor kwetsbare groepen en financiële planning, aldus hoogleraar Gedragsverandering Moniek Buizen van de Erasmus Universiteit en hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers van de Universiteit Leiden in een technische briefing aan parlementariërs.

De wetenschappers houden er rekening mee dat in het najaar een nieuwe golf van het coronavirus Nederland bereikt. Volgens de onderzoekers zijn de vier scenario’s die het kabinet hiervoor heeft opgesteld niet goed uitgewerkt. De scenario’s variëren van een ‘koud scenario’ waarin het virus milde symptomen veroorzaakt, tot een ‘worst case scenario’ waarin veel mensen ziek worden en overlijden door bijvoorbeeld een nieuwe variant. “Het kabinet lijkt vooral uit te gaan van het huidige scenario”, aldus Buizen.

De overheid moet duidelijk maken waarom ze bepaalde keuzes maakt als de pandemie van het coronavirus weer oplaait, aldus de wetenschappers. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan het draagvlak voor specifieke vrijheidsbeperkende maatregelen groter zijn. De overheid moet zich voorbereiden op het bereiken van verschillende doelgroepen en zo transparant mogelijk zijn over de maatregelen.

Bovendien besteedt het voorstel geen aandacht aan sociale rechtvaardigheid, aldus Buizen en Evers. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ​​eerlijke verdeling van belangen en lasten in een nieuwe coronagolf.

“Ook de financiële consequenties in verschillende scenario’s zijn slecht uitgewerkt”, aldus Buizen. “Dat terwijl we weten dat interventies succesvoller zijn als ook het financieel beheer op orde is.” De overheid moet rekening houden met de hoge kosten van de uitvoering van het beleid, stellen de wetenschappers.

Ministers Ernst Kuipers van Volksgezondheid en Karien van Gennip van Sociale Zaken presenteerden begin april de langetermijnstrategie aan de Tweede Kamer. Het Parlement heeft de ministers gevraagd te reageren op de adviezen van de wetenschappers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?