Lachgasverbod uitgesteld; Betrokken artsen

Image source - Pexels.com


Een door het vorige kabinet in 2019 aangekondigde verbod op het recreatief gebruik van lachgas, beter bekend als lachgas, is opnieuw uitgesteld. De beoogde startdatum van januari van dit jaar werd eerst uitgesteld naar juli en is nu verschoven naar 1 januari 2023, meldt het AD. Artsen en verslavingsdeskundigen dringen er bij het kabinet op aan snel te handelen en maken zich zorgen over de ernstige gezondheidsrisico’s, met name voor jongeren onder wie lachgas populair is.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hebben aangekondigd dat het verbod op 1 januari 2023 ingaat. volgende week stemmen, gaat het amendement naar de Raad van State. Als dat goed gaat, kan het wetsvoorstel zo’n acht maanden later worden ingevoerd.

Maar experts roepen het kabinet op om vaart te zetten. “Het lachgasverbod moet zo snel mogelijk ingaan, eerder gisteren dan vandaag”, zegt cardioloog Robert Reizebos van het OLVG in Amsterdam tegen de krant. Overmatig lachgasgebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsschade. “Op onze afdeling hebben we de afgelopen jaren twintig jonge patiënten gehad met grote gezondheidsschade, zoals hartaanvallen en longembolie. Dan heb je het over twintigers. Een jonge vrouw moest uiteindelijk een been laten amputeren. “

Ook het Trimbos-instituut roept op tot urgentie. “Omdat lachgas nu is toegestaan, denken veel jongeren dat het gebruik ervan ongevaarlijk is”, zegt Martha de Jonge, senior projectleider Drugspreventie bij het instituut. In 2020 gebruikte één op de vijftig volwassenen in Nederland lachgas. Onder hbo- en universiteitsstudenten was dat ongeveer één op de dertien. Ook onder kinderen van 12 tot 16 jaar neemt het gebruik toe, waarschuwde het Trimbos-instituut.

Ook gemeenten kijken reikhalzend uit naar een landelijk verbod. Ruim de helft van hen heeft de afgelopen jaren al lokale verboden opgelegd. Ook de verkeersveiligheid staat op het spel. Uit recente politiecijfers blijkt dat lachgas de afgelopen drie jaar een rol heeft gespeeld bij 1.800 verkeersongevallen, waarbij 63 doden en 362 ernstig gewonden vielen.

Het kabinet zegt de urgentie te voelen. “1 januari 2023 is ambitieus, maar we streven ernaar”, zegt een woordvoerder van Van Ooijen tegen het AD. Yeşilgöz-Zegerius zei donderdag dat ze hoopt tijd te besparen door het wetsvoorstel tegelijkertijd naar de Raad van STat4e en de Europese Commissie in Brussel te sturen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?