Labour wint ruim bij gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam; Exit poll marge flinterdun

Image source - Pexels.com


Amsterdam leek waarschijnlijk een nieuwe grootste politieke partij in de gemeenteraad te hebben, blijkt uit een vroege exitpoll die Ipsos in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd. Uit peilingen bleek dat de PvdA 17,3 procent van de stemmen won, 6,6 procent meer dan in 2018.

Daarmee kwam de partij net boven GroenLinks, dat 16,5 procent van de stemmen leek te behalen, een daling van bijna 4 procent. Het nauwe resultaat tussen de twee partijen leek binnen de foutmarge te vallen, maar leidde tot een juichend feest tijdens de verkiezingsnachtfestiviteiten van de Labour-partij.

BIJ1 keek ook naar meer dan verdrievoudiging van het aantal stemmen, met bijna 7 procent, en first-timers Volt behaalde 4,1 procent en JA21 behaalde 3,7 procent van de stemmen.

Forum voor Democratie zag de grootste daling met 4 procent tot 1,8 procent.

Uit de exitpolls blijkt dat Labour vier zetels wint, waarmee het totaal op negen komt, terwijl GroenLinks één zetel zakt naar negen. Zowel D66 als VVD leken een zetel te verliezen en zakten naar respectievelijk zeven en vijf zetels.

BIJ1 zou naar verwachting van één naar drie zetels springen, tegen de Partij voor de Dieren, die ongewijzigd bleef. Volt en JA21 leken waarschijnlijk twee zetels te verdienen, waardoor ze overeenkwamen met SP en Denk, die elk een zetel verloren.

FvD zou naar verwachting twee van de drie zetels in de Amsterdamse gemeenteraad verliezen. In Amsterdam wonen zo’n 872.400 mensen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?