Labour-parlementslid treedt af wegens grensoverschrijdend gedrag

Image source - Pexels.com


PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapte op na meerdere meldingen van “ongewenst gedrag in de privésfeer”, aldus de partij in een verklaring. Er wordt een “onafhankelijk extern onderzoek” gestart, aldus de partij. “Naar aanleiding van deze berichten heeft Gijs van Dijk besloten af ​​te treden als Tweede Kamerlid en zijn zetel ter beschikking te stellen.”

“In mijn persoonlijke leven ben ik op relationeel gebied niet altijd eerlijk geweest. Als dat mensen heeft gekwetst, wil ik mijn oprechte excuses aanbieden”, zegt Van Dijk in de verklaring. “Om de benodigde onafhankelijke onderzoeksruimte te geven en de partij niet in de weg te lopen, trek ik me terug uit mijn politieke standpunt.”

Waar Van Dijk precies van wordt beschuldigd, werd in de verklaring niet duidelijk. De NOS meldde dat hij vrouwen tegen hun wil omhelsde en kuste, met vermelding van Ellen Geist en Cornelia Klaster. Laatstgenoemde zou naar de politie zijn gestapt en in 2019 zonder resultaat klacht hebben ingediend bij de partij. Een conflict over het aanvankelijk ongegrond verklaren van die klacht zou zelfs tot haar uitzetting hebben geleid. Volgens de NOS maakten meerdere PvdA’ers hier bezwaar tegen.

PvdA-leider Lilianne Ploumen bevestigt dat de klachten die tot het aftreden van Van Dijk leidden, volgden op een eerdere melding van een partijlid. Volgens haar heeft de partij het eerdere rapport afgerond na “een extern, onafhankelijk onderzoek”. Ze zei de vrouwen te hebben gesproken die de afgelopen dagen aangifte hebben gedaan tegen Van Dijk. Hun klachten waren “ernstig genoeg” dat de partij een extern bureau inschakelde voor een onafhankelijk onderzoek.

De vrouwen spraken van “ongepast gedrag” van Van Dijk, “waardoor ze zich onveilig voelden”, aldus Ploumen.

Ploumen spreekt tegen dat de partij eerdere klachten niet serieus heeft genomen en deze niet goed, onafhankelijk heeft onderzocht. “Ik heb geen reden om daaraan te twijfelen”, zei ze. Het onderzoek is “te goeder trouw” gedaan en er is geen PvdA-lid bij betrokken geweest, aldus Ploumen. Volgens haar zullen ze de bevindingen delen met het bureau dat het nieuwe onderzoek is gestart.

De vrouwen die Ploumen onlangs sprak, zijn vrouwen die Van Dijk ‘uit de privésfeer kent’. Het gaat niet om fractieleden of medewerkers van de partij, al is één van hen wel lid van de PvdA. “Je kunt je voorstellen dat ik me ook verantwoordelijk voel voor hun veiligheid”, aldus de PvdA-leider. En “als er meldingen zijn, als vrouwen zeggen: ik wil toch iets zeggen, kom dan naar het meldpunt”, zei Ploumen. Dit geldt ook voor vrouwen die eerder alarm sloegen maar zich niet gehoord voelden.

Van Dijk sprak jarenlang over Sociale Zaken, een belangrijk thema voor de PvdA. Hij werkte onder meer aan een wet om werknemers het recht te geven om buiten werktijd onbereikbaar te zijn voor hun werkgever.

Het is niet bekend wie de zetel van Van Dijk in de Tweede Kamer zal innemen. De volgende kandidaat op de PvdA-lijst is Zaandamse wethouder Songül Mutluer.

Het besluit van Van Dijk om af te treden komt er na een reeks meldingen van grensoverschrijdend gedrag, onder meer bij The Voice en Ajax. De afgelopen jaren zijn ook meerdere politici teruggetreden als Kamerlid na meldingen van ongepast gedrag. Zo nam D66-lid Sidney Smeets vorig jaar ontslag kort na zijn beëdiging als parlementariër vanwege beschuldigingen van ongepaste seksuele toenadering jegens minderjarige jongens. In 2018 stapte VVD’er Han ten Broeke uit de Tweede Kamer vanwege een “ongelijke” relatie met een werknemer een paar jaar eerder.

PVV-Kamerlid Dion Graus kwam in opspraak na beschuldigingen van ongepast gedrag en seksuele uitbuiting. Een klacht tegen de MP werd later ingetrokken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?