Kritisch rapport gepubliceerd na derde zelfmoord bij DSO

Image source - Pexels.com


Een derde zelfmoord in twee jaar door een officier van de Bijzondere Opsporingsdienst (DSO) leidde tot een onderzoek en rapportering bij de eenheid die verantwoordelijk is voor undercoveroperaties. Hoewel de bevindingen niet zijn vrijgegeven, zei minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) dat ze verenigbaar zijn met eerdere rapporten, die eerdere zelfmoorden in verband hebben gebracht met een schadelijke werkcultuur in de eenheid, aldus de NOS.

M., een 53-jarige agent die afgelopen augustus zelfmoord pleegde, richtte zijn afscheidsbrief aan verschillende mensen, waaronder zijn toenmalige baas bij de DSO, Marjolein Smit. “Weet dat mijn tijd bij de DSO verschrikkelijk was”, schreef hij. ‘De rotcultuur, de manier waarop je achter mijn rug om over me praatte, het vriendjespolitiek en de kadavers.’

Het briefje is na het overlijden van M. op verzoek van de overledene door een vriend naar een kleine groep ontvangers gestuurd. De politieleiding twijfelde aan de echtheid van het briefje en startte een vertrouwelijk intern onderzoek. Dit werd bekritiseerd door de twee grootste politievakbonden, die van mening waren dat er onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek had moeten worden ingesteld.

Ondertussen vond een onafhankelijk onderzoek plaats naar een andere, eerdere zelfdoding binnen de DSO. Uit het resulterende rapport bleek dat het mentale welzijn van undercoveragenten vaak werd verwaarloosd, en concludeerde dat de eerdere zelfmoord door een undercoveragent een direct gevolg was van zijn werkplek.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door burgemeester en voormalig officier van justitie Oebele Brouwer. Vervolgens is hem gevraagd onderzoek te doen naar de zelfmoord van M. en heeft hij uiteindelijk met alle betrokkenen gesproken, behalve met M.’s voormalige baas Marjolein Smit. Smit heeft ervoor gekozen om alleen een schriftelijke verklaring te sturen.

De bevindingen van dit onderzoek worden vertrouwelijk behandeld. “De leerpunten voor de organisatie komen echter overeen met de eerdere rapporten”, schreef de Yesilgöz begin deze maand aan de Tweede Kamer.

Na met betrokkenen te hebben gesproken, meldt NRC dat het laatste bericht nog vernietigender is in de richting van de eenheid. De bevindingen tonen onder meer aan dat het leiderschap nagelaten heeft om M.’s familielid te informeren over de volledige omstandigheden rond zijn dood en de eenheid vertoont een algeheel gebrek aan zorg voor zijn undercoveragenten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?