Kritiek regent op Boekers-Knol na ‘harteloos’ interview over Afghanistan

Image source - Pexels.com


Een interview dat staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Boekers-Knol zaterdag in het AD gaf, zorgde voor veel veren. Broekers-Knol zei in het interview dat het niet mogelijk was om alle Afghaanse families te helpen. Ook zei ze dat het brengen van alle gezinnen naar Nederland een braindrain in Afghanistan zou veroorzaken.

“Als de 23.000 mails allemaal door individuele mensen zijn gestuurd en ze willen allemaal hun familie meenemen – dat zou volgens mijn berekeningen keer vijf zijn – dan zouden dat 100 duizend mensen zijn”, aldus de staatssecretaris. “Mijn eerlijke antwoord is nee. Dat kunnen we niet doen.”

Leden van de coalitiepartij waren boos over haar berekeningen. “De echte cijfers zijn veel lager”, zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk tegen het AD. Hij was het ook niet eens met het overnemen van de retoriek van de Taliban over goed opgeleide mensen die het land verlaten en zo een braindrain veroorzaken. “Het interview met de staatssecretaris zorgde alleen maar voor bedrog en voor commotie”, aldus Boswijk.

D66-Kamerlid Salima Belhaj had sterke woorden voor de staatssecretaris. “Ik heb maar één woord: walgelijk. Ik zal hard blijven werken om bedreigde Afghanen hierheen te halen”, tweette Belhaj.

Ook Kamerleden van buiten de coalitiepartij waren niet blij met de uitspraken van Broeker-Knol. Kati Piri van de PvdA noemde het een “hersenloos en harteloos interview”. “Onze Afghaanse tolken achterlatend in angst voor hun leven en vervolgens beweren ‘een braindrain naar Afghanistan te brengen’. Ziek!” zei Piri.

nze Afghaanse tolken in doodsangst indienen en dan de mededelingbezorg Afghanistan geen braindrain’. Ziek

“Het bewijst de Afghanen en haar kantoor geen dienst”, twitterde Marieke Koekkoek van Volt

De Tweede Kamer wacht nog steeds op nieuws van het kabinet over wat er gaat gebeuren met de 23.000 e-mails waarin Afghanen de Nederlandse regering om hulp smeekten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?