Koning Willem-Alexander ontmoet slachtoffers gewond in schandaal kinderopvangtoeslag

Image source - Pexels.com


Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag een ontmoeting met enkele slachtoffers van het kinderopvangtoeslagschandaal, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst RVD aan de NOS. Volgens de slachtoffers is de koning op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk voor hun lijden.

In september schreven vijf slachtoffers een brief aan de koning waarin ze hem om hulp en excuses vroegen. Ze zeiden dat ze brieven, dagvaardingen en dagvaardingen met de naam van de koning op hun deuren hadden gevonden. “Volgens ons bent u ook verantwoordelijk voor het leed dat ons en onze kinderen is aangedaan”, schrijven ze in de brief.

De slachtoffers benadrukten ook dat hun problemen nog lang niet zijn opgelost. Het kabinet werkt nog aan een financiële compensatie voor deze ouders, die ten onrechte als fraudeurs worden bestempeld en grote bedragen aan kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen. Velen kampen nog steeds met financiële problemen. Het kabinet heeft 1,1 miljard euro opzij gezet voor de aanpak van dit schandaal.

Volgens de NOS is het de eerste keer dat de Nederlandse vorst de slachtoffers van het regeringsfalen ontmoet. De RVD wil niets zeggen over de bijeenkomst.

Koning Willem-Alexander sprak vorige maand in zijn Prinsjesdag-speech over dit schandaal. “In de kinderopvangtoeslag-affaire heeft de overheid mensen letterlijk en figuurlijk onrecht aangedaan. In beide gevallen moeten fouten worden rechtgezet, en degenen die recht hebben op compensatie moeten die zo snel mogelijk krijgen”, zei hij.

Tienduizenden ouders hebben recht op een vergoeding van de overheid, van wie velen nog steeds worstelen met schulden als gevolg van het wegvallen van hun kinderopvangtoeslag en onterechte bevelen om de overheid terug te betalen voor in het verleden gebruikte uitkeringen. De kwestie sleept al jaren aan, maar het kan “heel lang” duren voordat alle slachtoffers schadevergoeding krijgen, zei staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen vorige week in een interview met Nieuwsuur.

Bijna 50 duizend mensen hebben al een claim ingediend bij de Belastingdienst.

Een evaluatie van het schandaal door het parlement stelde vast dat veel ouders te maken kregen met een “ongekend onrecht”. Sinds 2012 heeft de belastingdienst vastgesteld dat ouders frauduleus handelden als ze eenvoudige fouten of onjuist ingevulde documenten maakten in aanvullende aangiften. Ze werden ook strenger gecontroleerd omdat ze een dubbele nationaliteit hadden of omdat ze te weinig persoonlijke bijdragen betaalden. Vaak werden hun uitkeringen ontnomen zonder dat hen werd verteld waarom, en kregen ze te maken met zware financiële en sociale problemen wanneer ze een uitkering moesten terugbetalen die vaak meer dan tienduizend euro bedroeg.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?