KLM’s CO2-neutrale claim is misleidend, zegt reclamewaakhond

Image source - Pexels.com


Volgens de Nederlandse reclamewaakhond Stichting Reclame Code (SRC) kan KLM niet naar waarheid zeggen dat haar vluchten klimaatneutraal zijn. Het oordeel van de commissie werd vrijdag gezien door Bloomberg.

De luchtvaartmaatschappij kan de claim in haar “Be a hero, fly CO2 zero”-campagne niet bewijzen, aldus Bloomberg. Een woordvoerder van Air-France-KLM wilde geen commentaar geven.

Het vonnis spreekt ook over het grotere probleem van koolstofcompensatie door luchtvaartmaatschappijen. De praktijk betekent dat klanten extra kunnen betalen, of dat luchtvaartmaatschappijen als alternatief investeren in programma’s zoals het planten van bomen of het beschermen van bossen. Deze programma’s zijn bedoeld om de koolstofdioxide die door vliegtuigen in de atmosfeer wordt uitgestoten te compenseren en de effecten van klimaatverandering te verminderen.

KLM is met name betrokken bij herbebossing in Panama, waarvoor klanten tegen een meerprijs kunnen kiezen. Hoewel het programma een “compensatieniveau” heeft, is het niet voldoende om volledige koolstofneutraliteit te claimen, aldus het vonnis.

Naast KLM adverteren ook andere luchtvaartmaatschappijen met koolstofneutrale opties, waar het vonnis niet op ingaat. KLM heeft volgens Bloomberg twee weken de tijd om te besluiten in beroep te gaan tegen het vonnis.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?