KLM lost laatste deel coronaschuld af

KLM lost laatste deel coronaschuld af
Image source - Pexels.com


KLM heeft de Nederlandse overheid haar resterende coronaschuld van 277 miljoen euro terugbetaald. Dit geeft aan dat de luchtvaartmaatschappij donderdag† KLM tijdens de coronapandemie in totaal 3,4 miljard euro kon lenen van de Nederlandse overheid en banken, maar slechts 942 miljoen euro gebruikte. De luchtvaartmaatschappij had 5,5 jaar om de lening terug te betalen, maar deed dat in slechts twee jaar.

In mei en juni loste KLM, een Nederlands staatsbedrijf, eerst 311 miljoen euro af, gevolgd door 354 miljoen euro. Volgens KLM waren na de eerste twee betalingen alle leningen bij banken afgelost. Het bedrijf is de Nederlandse overheid geen corona meer verschuldigd.

KLM stelt dat het de optie behoudt om de resterende 2,4 miljard euro te lenen van de Nederlandse overheid en banken. Dit bedrag bestaat uit 1,74 miljard euro van banken en 723 miljoen euro van de overheid. De luchtvaartmaatschappij heeft dit besluit mede genomen vanwege de hoge inflatie en stijgende kosten, evenals de onzekerheid als gevolg van het coronavirus en het conflict in Oekraïne.

Het bedrijf verklaarde de betalingen te hebben kunnen doen door onder meer het vertrek of de beëindiging van 6.000 medewerkers, de kostenverlaging, het opheffen van reisbeperkingen en de toegenomen vraag naar vliegtickets. Als we het eerste kwartaal van dit jaar vergelijken met het eerste kwartaal van het voorgaande jaar, is de omzet van KLM meer dan verdubbeld. In het eerste kwartaal van 2012 bedroeg de omzet 930 miljoen euro. Dit jaar waren dat er bijna 2 miljard.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?