Klimaatactie kan niet wachten: milieu-organisaties, linkse partijen na VN-rapport

Image source - Pexels.com


Bedrijven moeten “groen worden of verdwijnen”, en politici moeten veel harder ingrijpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zeiden milieugroeperingen in reactie op het laatste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. In het rapport wordt benadrukt dat er sneller moet worden gewerkt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, aldus linkse partijen in een eerste reactie.

Het IPCC zei dat klimaatverandering niet kan worden beperkt als wereldleiders niet ingrijpen. De opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad is nog steeds mogelijk, maar alleen als er nu actie wordt ondernomen.

“Het IPCC is glashelder”, zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kroger. “We moeten de CO2-uitstoot snel terugdringen. De kans om temperatuurverandering te beperken tot 1,5 graad glipt ons door de vingers. Er is dus dringend actie en extra ambitie nodig om energie te besparen en duurzame energie op te wekken.”

Christine Teunissen van de partij voor de dieren PvdD sprak van een “alarmerend bericht”. Het laat “pijnlijk zien wat er is achtergebleven en wat er nu nodig is om de meest ernstige klimaatverandering te voorkomen: gedragsverandering. Dus energiebesparing, meer duurzame energie en transport, en minder vlees- en zuivelconsumptie.”

“De noodbel gaat luider”, twitterde Joris Thijssen (PvdA). “Maar het lijkt erop dat de regeringen van de wereld hun vingers in de oren hebben”, zei de sociaaldemocraat. “Terwijl de gevolgen steeds tastbaarder worden: extreem weer, bosbranden, onbetaalbare fossiele energie en toenemende armoede.” Volgens hem mist het kabinet een heldere visie en oplossing. “Als duurzaamheid iets blijft dat alleen rijke mensen zich kunnen veroorloven, zal het nooit werken.” Hij vroeg om ‘minder grote woorden van het kabinet en meer grote daden’.

De milieuorganisaties zien het IPCC-rapport als een nieuwe bevestiging dat er meer klimaatactie nodig is om de planeet bewoonbaar te houden, met een temperatuurstijging van minder dan 1,5 graad in vergelijking met pre-industriële tijden.

“We bevinden ons midden in de kritieke jaren, want als we de klimaatdoelen binnen bereik willen houden, moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 zijn gehalveerd”, zei Greenpeace, verwijzend naar een van de belangrijkste conclusies van het IPCC. Volgens de organisatie heeft het IPCC laten zien dat er oplossingen zijn. Op de volgende klimaattop, die in november in Egypte wordt gehouden, zullen landen “moeten reageren op deze IPCC-bevindingen en het ernstige gebrek aan actie”, zei Greenpeace. “De tijd van fossiele brandstoffen is voorbij”, zegt Andy Palmen van Greenpeace Nederland.

“Klimaatwetenschap is glashelder: er moet ontzettend veel gebeuren”, reageert Milieudefensie. Het rapport “bevestigt opnieuw de verantwoordelijkheid van zowel politici als bedrijven.” Milieudefensie probeert al 30 grote vervuilende bedrijven te overtuigen om grotere klimaatambities te realiseren. De organisatie won hierover in 2019 ook een rechtszaak tegen Shell. Met de uitspraak van de Haagse rechtbank in de hand hebben directeur Donald Pols en zijn medewerkers 29 andere grote bedrijven aangezet om voor 15 april met een “ambitieus klimaatplan” te komen. Dit zijn onder meer ING, Schiphol, Ahold en Unilever.

Ook de politiek zou volgens Milieudefensei een “klimaatverplichting” voor bedrijven moeten invoeren. En overheidsgeld moet gaan naar isolerende huizen, meer openbaar vervoer en ondersteuning van duurzaamheid voor mensen met lagere inkomens.

Ook gezondheidswerkers, verenigd in de groep Zorg voor Klimaat, riepen de regering op om naar het IPCC te luisteren. Huisarts Joreike van der Stelt zei namens de zorgprofessionals dat het IPCC-rapport een essentiële richtlijn is voor leiders om “gezondheid en sociale rechtvaardigheid voorop te stellen”. Ze noemde het ‘hoog tijd om onze voetafdruk radicaal te verkleinen en ecosystemen te herstellen’.

Oxfam International zei dat we niet alleen “het gaspedaal moeten loslaten, maar hard op de rem moeten trappen”. Als dat niet het geval is, zal de mensheid worden geconfronteerd met “verhoogde honger, ziekte, economische ineenstorting, massale migratie en ondraaglijke hitte”, aldus de organisatie.

De Jonge Klimaatbeweging was gefrustreerd door het rapport omdat iedereen weet welke maatregelen genomen moeten worden, maar niemand doet het. “Alle ingrediënten voor een ‘1,5-graden-samenleving’ zijn bekend en we hebben het recept meegekregen. Dit mag niet mislukken. Nederland moet zichzelf dwingen de klimaatdoelen te halen, want het alternatief is geen optie.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?