Klaver wil onderzoek naar politieke banden met Rusland omdat Baudet weigert invasie te veroordelen

Image source - Pexels.com


De Tweede Kamer moet de financiering van politieke partijen en politici onderzoeken op mogelijke banden met Rusland, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. Ook wil hij dat Forum voor Democratie en de PVV geen toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie van het kabinet aan de Tweede Kamer over de oorlog in Rusland. FvD-leider Thierry Baudet weigerde de Russische invasie van Oekraïne te veroordelen en gaf maandag opnieuw de schuld aan het Westen in een parlementair debat.

“We moeten ons beschermen tegen een aanval op de democratie van buitenaf, maar ook van binnenuit”, zei Klaver maandag tijdens het debat. “Op dit punt in de geschiedenis kunnen we dit afdingen in ons parlement niet hebben”, zei hij over de FvD en PVV, die sancties tegen Rusland niet steunen. “We moeten ons niet alleen beschermen tegen de Russen, maar ook tegen inmenging in Nederland.”

FvD-leider Thierry Bauded toonde de afgelopen dagen begrip voor de Russische inval. “Het Westen heeft dit veroorzaakt en de reactie van Rusland is nu maar al te voorspelbaar”, zei hij in een video op Twitter kort nadat Rusland Oekraïne donderdag had aangevallen. Afgelopen weekend noemde voormalig FvD-lid Henk Otten Baudet “een politicus die de speelbal is van een vijandelijke macht”, suggererend dat hij in het verleden geld uit Rusland heeft gekregen.

In het debat van maandag zei Baudet de Russische inval in Oekraïne te betreuren, maar weigerde hij de invasie te veroordelen. “Ik vind het verschrikkelijk. Het is de schuld van het Westen,” zei hij. Volgens Baudet was de associatieovereenkomst tussen Oekraïne en de EU in 2014 de bron van de Russische invasie. Dat verdrag bracht Kiev dichter bij de NAVO- en EU-leden, wat voor Rusland onaanvaardbaar is, zei hij.

De FvD-leider vreest een escalatie van geweld als het Westen doorgaat met de huidige maatregelen. “We worden in een derde wereldoorlog geduwd.” Hij zei dat Oekraïne een neutrale staat moet worden en dat Rusland als partner moet worden erkend. Want de “echte vijand” is China, aldus Baudet. Hij weigerde vragen van onafhankelijk parlementslid Pieter Omtzigt over de rechtmatigheid van de Russische invasie te beantwoorden. Een veroordeling van het geweld “hoort thuis in jouw Mickey Mouse-wereld, niet in de echte wereld”, zei Baudet.

Andere partijen vielen de opmerkingen van de extreemrechtse leider aan. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemde hem ‘een volgeling van een oorlogsmisdadiger’. “Het doet pijn om deze Kremlin-propaganda hier in dit huis van democratie te horen.” Klaver noemde Baudet “een verwarde man” en zei dat zijn uitspraken “ongelooflijk gevaarlijk” zijn en “de democratie van binnenuit uithollen”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?