Klap aan Nederlandse koopkracht vrijwel zeker onvermijdelijk, zegt Rutte


Het is vrijwel ondenkbaar dat de overheid dit jaar kan voorkomen dat de koopkracht van huishoudens daalt. Het zou “illusoir” zijn om daar garanties op te geven, zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van SP-leider Lilian Marijnissen.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de toch al hoge energie- en brandstofprijzen de afgelopen dagen nog veel verder gestegen. Het kabinet beraadt zich nog op maatregelen om de gevolgen voor de burger te minimaliseren. Maar veel meer dan ‘muten’ zal het niet opleveren, waarschuwde Rutte.

De oorlog heeft ,,een heel andere realiteit geschapen, met verstrekkende gevolgen voor ons deel van de wereld”, aldus Rutte. Grootschalige verstoringen van aanvoerlijnen, energievoorziening en internationale kapitaalbewegingen zullen onvermijdelijk gevolgen hebben. “Het is nog moeilijk te voorzien, maar ik sluit niet uit dat het significant zal zijn.”

Marijnissen vindt dat het kabinet zijn beloftes over koopkracht niet nakomt. Ze wil de belasting op energie verlagen en de rekening neerleggen bij grote bedrijven en mensen met hoge inkomens. GroenLinks-leider Jesse Klaver riep het kabinet op om de energieprijzen te bevriezen.

Lees ook:  Keijzer-petitie tegen Covid-toegangspas verzamelt duizenden handtekeningen

Rutte ging niet specifiek in op de verschillende pleidooien van de Tweede Kamer. Hij verwijst naar cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) woensdag publiceert en die volgens ingewijden een forse koopkrachtdaling voorspellen. Het kabinet zal dit zo snel mogelijk analyseren en vervolgens bespreken met het parlement.

Het kabinet is bereid “alle knoppen in te drukken om dit probleem onder controle te krijgen”, aldus Rutte. “Ik heb al gezegd dat er geen taboes zijn.” Maar hij wilde niet ingaan op concrete voorstellen van de Tweede Kamer of vooruitlopen op de CPB-cijfers.

Plaats een reactie