Kinderopvangsector boos dat ze vaccingebruik niet kunnen verplichten na stemming in Senaat


Vereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en ouders maken zich zorgen over de afwijzing door de Eerste Kamer van een voorstel van D66 om kinderdagverblijven het recht te geven kinderen die niet zijn ingeënt te weigeren. Het voorstel was bedoeld om kinderdagverblijven veiliger te maken voor de gezondheid van kinderen. Alleen D66 stemde voor het voorstel, dat vlak voor het uitbreken van de coronaviruspandemie in 2020 met een ruime meerderheid werd aangenomen door het parlement.

De BMK stemde in met het voornemen van het wetsvoorstel. Volgens de vereniging raakt de vaccinatieproblematiek de samenleving als geheel. “Kinderen spelen en bewegen overal: bij de zwemles, in de zandbak, en niet alleen in de kinderopvang. En ook pedagogisch professionals bewegen zich in een omgeving met andere mensen.”

BMK blijft aandacht vragen voor het rapport Laat je voor elkaar vaccineren. Zij adviseerde om vaccinatie als voorwaarde voor toegang tot kinderopvang in het “rode scenario” te stellen als de vaccinatiegraad voor met name mazelen te ver gaat. Dat is op dit moment niet het geval.

Lees ook:  Demonstratie FNV Dag van de Arbeid krijgt kritiek van dierenliefhebbers

Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), is tegen verplichte vaccinatie, maar vindt dat ouders het recht hebben om te weten of kinderen op het kinderdagverblijf waar hun kinderen naartoe gaan, zijn ingeënt. Als de privacywetgeving geen duidelijkheid verschaft, dan moet het parlement dat onderzoeken.

Gelukkig is de vaccinatiegraad gestegen, zegt Jellesma. Dat heeft het leven van duizenden kinderen gered – meer dan andere maatregelen om kinderen te beschermen, bijvoorbeeld in het verkeer, zei hij. Jellesma vult aan dat het in de praktijk wel eens voorkomt dat kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen weigeren.

Brancheorganisatie Brancheorganisatie Kinderopvang, niet hetzelfde als BMK, is tevreden met het besluit van de Eerste Kamer om het voorstel neer te halen. “Volksgezondheid is in de eerste plaats een overheidstaak en die moet daar blijven. Het voorstel van D66 geeft kinderopvang onbedoeld een verantwoordelijkheid voor dit aspect van de gezondheid van onze kinderen, met alle gevolgen van dien.”

Lees ook:  Gezondheid Min. stelt strenger Covid-toegangsbeleid uit in afwachting van nader onderzoek

“Het al dan niet ‘mag’ weigeren van niet-gevaccineerde kinderen naar een kinderdagverblijf schept een schijnveiligheid en is slechts een gedeeltelijke oplossing voor het veel grotere onderliggende probleem, de lage vaccinatiegraad in meerdere regio’s.” Ook vreest de vereniging dat het wetsvoorstel medewerkers van de kinderopvang onbedoeld zou dwingen zich te laten vaccineren tegen Covid-19.

De Covid-19-prik was een van de redenen waarom de Senaat het wetsvoorstel neerschoot. Het zou kunnen leiden tot een onderscheid tussen kinderen die wel of niet zijn ingeënt tegen het coronavirus, zeiden veel partijen. Ook de HPV-vaccinatie – die onder meer beschermt tegen baarmoederhalskanker – is onbedoeld in het voorstel terechtgekomen, waarin wordt verwezen naar het Rijksvaccinatieprogramma. Deze twee vaccinaties zijn toegevoegd aan het landelijke programma.

Plaats een reactie