Kinderen gewond in schandaal belastingkantoor krijgen compensatie

Image source - Pexels.com


Het conciërgekabinet trekt 1,3 miljard euro uit om kinderen en voormalige partners van slachtoffers in het schandaal rond de subsidieregeling kinderopvang te compenseren. Ook is er een bedrag gereserveerd voor mensen die door de Belastingdienst zijn mishandeld over andere subsidies en uitkeringen. Het geld komt uit een fonds van 5 miljard euro dat het kabinet al opzij heeft gezet voor compensatie.

Staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen, maakte het plan bekend na de wekelijkse ministerraadvergadering. De overheid geeft kinderen van gedupeerde ouders voorrang in de regeling. Afhankelijk van hun leeftijd krijgen ze tussen de 2.000 en 10.000 euro. Naar verwachting zullen ongeveer 95.000 kinderen in aanmerking komen voor het programma.

De regeling zou in de loop van volgend jaar in werking moeten treden, maar dat is nog mede afhankelijk van goedkeuring door de Tweede Kamer, de Tweede Kamer. Ook moet worden afgewacht of de bedoelingen van het kabinet haalbaar zijn. “Om echt te kunnen helpen, moet de implementatie goed voorbereid zijn”, aldus Van Huffelen. “Dat kost tijd.”

Door een meedogenloze jacht op fraudeurs door de Belastingdienst, kwamen vele duizenden gezinnen onterecht in financiële problemen. Eind vorig jaar besloot het kabinet al dat alle getroffen ouders minimaal 30.000 euro krijgen en dat eventuele extra schade ook vergoed wordt. Bovendien worden de slachtoffers verlost van hun openstaande schulden, zodat ze met een schone lei kunnen beginnen. Maar de operatie is allesbehalve soepel verlopen. Slechts een zeer klein percentage van alle dossiers is volledig afgerond.

De leden van de Tweede Kamer willen al lang dat kinderen die als gevolg van deze problemen hebben geleden, een vergoeding krijgen. “Kinderen hebben ons heel duidelijk gemaakt dat ze ook zijn opgelicht”, zei ze. “Er is veel gebeurd in hun leven. Ze groeiden vaak op in armoede, schaamte. Ze hebben allerlei problemen. Wij willen deze kinderen graag een handje helpen.” Zo komt er ook psychologische hulp voor kinderen die dat nodig hebben.

Daarnaast wil het kabinet nog steeds mensen helpen van wie de relatie is gestrand onder de spanning van het uitkeringsschandaal, ongeacht of het schandaal de directe aanleiding was voor een breuk. Tot nu toe boden de financiële regelingen geen hulp aan beide ouders in een gebroken gezin. Maar ook ex-partners kunnen ‘tot op de dag van vandaag’ lijden onder de gevolgen van het schandaal, stelt ze. Ook krijgen ze een tegemoetkoming en kunnen ze eventueel hulp krijgen bij andere schulden. Volgens Van Huffelen gaat het om een ​​groep van ongeveer 9.000 mensen.

Sinds de bekendmaking van de 30.000 euro-regeling hebben ook veel mensen gemeld dat ze in de problemen zijn gekomen door onterecht verlies van andere uitkeringen, die vervolgens ineens door de overheid zijn teruggevorderd. Denk hierbij aan huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderbijslag. Om deze groep van naar schatting 22.000 mensen te compenseren is 76 miljoen euro opzij gezet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?