Kiezers verwachten te veel van hun gemeente: studeren

Image source - Pexels.com


Inwoners van Nederland hebben veel hogere verwachtingen van hun gemeente dan hun lokale overheden kunnen waarmaken, constateren I&O Research en Berenschot in een onderzoek. Door geldgebrek, landelijke regelgeving en verplichte regionale samenwerking hebben gemeenten minder vrijheid om zelf plannen te maken of uit te voeren. Dat terwijl hun burgers dat wel verwachten, meldt NRC.

De vijf belangrijkste thema’s bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week voor kiezers zijn betaalbare woningen, veiligheid, gemeentefinanciën, duurzaamheid en leefbaarheid. Maar op de eerste vier thema’s hebben gemeenten volgens de onderzoekers weinig zeggenschap. Nationale en wettelijke eisen dicteren deze vraagstukken grotendeels en de invloed van gemeenten is beperkt.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor leefbaarheid en groen. Maar aangezien veel gemeenten sinds de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg in 2015 kampen met financiële tekorten, bezuinigen ze op zaken als bibliotheken, speeltuinen en culturele instellingen in plaats van er meer in te investeren.

De onderzoekers ontdekten dat 80 procent van de kiezers vindt dat de gemeente grotendeels verantwoordelijk is voor haar eigen inkomsten en uitgaven. In werkelijkheid krijgen gemeenten 51 procent van hun inkomen van de rijksoverheid, naast geld voor specifieke taken. Gemeenten kunnen dat geld in principe naar eigen inzicht besteden. Maar in werkelijkheid worden ze beperkt door wettelijke vereisten. Tien procent van de inkomsten van gemeenten komt uit lokale belastingen, voornamelijk onroerende voorheffing. Het regeerakkoord maakte ruimte voor gemeenten om deze belastingen te verhogen om hen meer financiële ruimte te geven. Maar meer dan 50 procent van de kiezers is tegen belastingverhogingen.

Ondanks deze vaak onvervulde verwachtingen hebben Nederlanders meer vertrouwen in hun gemeente dan in andere regeringstranen, constateren de onderzoekers. 55 procent van de kiezers heeft vertrouwen in hun gemeente, terwijl 43 procent vertrouwen heeft in de regering als geheel, 35 procent in ministers en 35 procent in het parlement.

“Het gevaar is dat dit vertrouwen zal afnemen als kiezers de opties van hun gemeente verkeerd inschatten”, zegt onderzoeker Peter Kanne tegen de krant.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?