Kiezers van etnische minderheden voelen zich slecht vertegenwoordigd in het parlement

Image source - Pexels.com


Nederlandse kiezers uit etnische minderheden voelen zich slecht vertegenwoordigd in het parlement. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het Nationaal Kiezersonderzoek voor het eerst dat ze extra aandacht besteedden aan deze groep, die ruim 10 procent van de kiezers uitmaakt, meldt de NOS.

Bijna 73 procent van de kiezers van etnische minderheden vindt dat er niet genoeg op hun belangen wordt gelet. Ruim driekwart zegt dat er te weinig parlementariërs uit etnische minderheden zijn. Het gevoel van slechte vertegenwoordiging komt nog meer voor onder kiezers die discriminatie ervaren.

Van deze kiezers geeft 42 procent aan vaak of heel vaak te maken te hebben met discriminatie. Dit percentage is nog hoger onder Nederlanders met een Surinaamse of Afrikaanse achtergrond en onder allochtonen van de tweede generatie.

Vroeger stemden allochtone kiezers vooral op de PvdA, maar daar komt verandering in met de opkomst van partijen die zich expliciet aan deze groep wijden.

DENK scoort goed bij Nederlanders met Marokkaanse en Turkse roots, Bij1 bij Nederlanders met Surinaamse en Afrikaanse roots, en Nederlands-Aziatische mensen stemmen vooral op de rechtse partijen.

In Europa loopt Nederland voorop met de opkomst van dergelijke partijen, zegt onderzoeker Marcel Lubbers tegen de NOS. “Of de komst van partijen als DENK en Bij1 het gevoel van slechte vertegenwoordiging wegneemt of versterkt, valt nog te bezien nu ze allebei in de Tweede Kamer zitten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?