Kiezers maken zich grote zorgen over woningbouw nu verkiezingen naderen

Image source - Pexels.com


Woningbouw is een belangrijk thema in veel gemeenten met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht. Van de tien uitspraken die kiezers het vaakst pikken op stemhulp MijnStem van onderzoeksbureau Citisens, gaan er drie over het bouwen van woningen.

MijnStem heeft stemhulpmiddelen voor 257 gemeenten, met meer dan 2.800 unieke stellingen die kiezers kiezen om inzicht te krijgen in welke politieke partij het beste bij hen past. Citisens baseerde deze uitspraken op de programma’s van alle deelnemende partijen aan de verkiezingen en een onderzoek naar verkiezingsthema’s onder 5.600 Nederlanders. Sommige gemeenten hebben hun inwoners ook ondervraagd over wat zij als essentiële verkiezingsthema’s beschouwen.

Drie van de tien meest voorkomende stellingen hebben betrekking op het bouwen van meer woningen, bijvoorbeeld of er meer sociale huurwoningen of vrije sector woningen moeten komen, meer woningen voor starters op de woningmarkt of gezinnen, of dat er nieuwe woningen binnen of buiten de bebouwde kom. Een andere veelgehoorde stelling betreft de vraag of de belasting op het eigenwoningbezit moet worden verlaagd.

Andere uitspraken die het vaakst naar voren kwamen zijn buurtwachten, het cultuurbudget, onderhoud groen, duurzaamheid, afvalheffingen en investeren in fietspaden of parkeren.

Naast de stemhulpen MijnStem hebben StemWijzer en KiesKompas ook stemhulpmiddelen voor tientallen gemeenten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?