Kick Out Zwarte Piet-demonstranten bekogeld met eieren, oliebollen en vuurwerk in Volendam

Image source - Pexels.com


Een groep mensen in Volendam heeft de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) aangevallen met onder meer eieren, oliebollen en vuurwerk. KOZP protesteerde tegen “structureel racisme” in het dorp.

De politie begeleidde enkele tientallen demonstranten terug naar hun bussen. De demonstranten verlieten het dorp rond 13.00 uur onder politie-escorte.

Volgens KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie werden ze bekogeld met “van alles en nog wat”, waaronder fruit en oliebollen van de nabijgelegen markt. De politie heeft het aantal mensen dat de demonstranten in Volendam heeft aangevallen niet bevestigd.

Terwijl agenten de groepen uit elkaar hielden, werden ze ook bekogeld met eieren en oliebollen. Volgens Afriyie waren enkele ruiten van de bus beschadigd. Sommige mensen die de demonstranten aanvielen gooiden ook vuurwerk.

“Hoewel er de afgelopen tien jaar veel is bereikt met de Zwarte Piet is racisme-campagne, zijn er nog steeds plekken in Nederland waar racisme nauwelijks wordt genoemd of bestreden”, zei KOZP voorafgaand aan het protest.

Eerder annuleerde KOZP een demonstratie tijdens de Sinterklaas Aankomst Parade. Volgens Afriyie zei de Volendamse burgemeester Lieke Sievers dat de aankomst niet zou doorgaan. Daarom zag KOZP af van het protest. Naderhand ontdekte Afriyie dat er “een of andere vorm” van een parade plaatsvond.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?