“Kerstkaarten”: D66-leider, viroloog delen bedreigingen tegen hen

Image source - Pexels.com


D66-leider Sigrid Kaag deelde op Twitter een paar “kerstkaarten” die bij haar thuis werden bezorgd, allemaal vol met bedreigingen en beledigingen. Viroloog Marion Koopmans reageerde met een dreigende e-mail die ze ontving. Ze vroeg Kaag en het Openbaar Ministerie (OM) om ‘volgend jaar echt aan dit soort zaken te werken’. ‘Eigenlijk ben ik er klaar mee’, zei ze.

Op de anonieme kaartjes die naar Kaag worden gestuurd, staan ​​teksten als “zoals je ziet weten we waar je woont”. Een ander las: “Respecteer alstublieft ook de D van de democratie, die u blijkbaar bent vergeten.” Een ander: “Je denkt dat je slim bent. Hoe dom is dat?”

De e-mail die naar Koopmans werd gestuurd, was ondertekend met “DP” en was veel minder subtiel. “Dat je nog steeds je smerige corona-klootzak op tv durft te laten zien, jij smerig smerig monster uit Dachau, jij corrupte zakvullende verrader die honderdduizenden zwart geld krijgt betaald.” De schrijver verwees ook naar de moord op Peter R. de Vries. “Ze schoten de verkeerde neer voor de ingang van (een) parkeergarage, grof stuk onvoltooide nazi Schwab hoer.” Ze eindigden de e-mail: “Ook fijne feestdagen!”

“Kerstmis is de tijd van goede wensen”, zei Kaag. “Stuur je kaarten dus naar iemand die eenzaam is en niet naar mij. Stuur diegene een lieve wens. Dan help je iemand anders en ga je ook met meer positiviteit de laatste weken van dit jaar in.”

Vorige maand meldde het OM dat het aantal bedreigingen tegen politici het afgelopen jaar flink is toegenomen. In 2020 zijn in totaal 600 mogelijke bedreigingen gemeld, waarvan 274 met een daadwerkelijk strafbaar feit. In 2019 waren er 393 zaken met 206 strafbare feiten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?