Kent u alle gezondheidsvoordelen van watermeloenen?

Kent u alle gezondheidsvoordelen van watermeloenen?
Image source - Pexels.com


Watermeloen is een van de meest heerlijke, mooie en extatische zomersymbolen. Wist je dat het ook een aanzienlijke hoeveelheid vitamines bevat en vooral rijk is aan lycopeen en andere antioxidanten zoals vitamine C?
Wat is ons begrip van watermeloen?
Ondanks zijn zoetheid is het suikergehalte van watermeloen niet overdreven en bevat het weinig calorieën vanwege het hoge watergehalte; 100 gram watermeloen bevat slechts 30 calorieën.

100 gram watermeloen bevat 92 gram water, 0,61 gram eiwit, ongeveer 8 gram koolhydraten en 0,15 gram vet. Bovendien bevat het ijzer, calcium, kalium en fosfor.

Hart gezond

Citrulline, een aminozuur (eiwit) dat wordt aangetroffen in watermeloen, verhoogt de productie van een andere stof in het lichaam, stikstof-zuurstof genaamd, en bevordert vasodilatatie (verwijding van de slagaders), waardoor de bloeddruk wordt verlaagd.

Talloze onderzoeken hebben dit aminozuur in verband gebracht met een verminderd risico op hartaanvallen, maar levensstijl is de belangrijkste factor die de gezondheid van het hart beïnvloedt, dus lichaamsbeweging, het vermijden van roken, het eten van een mediterraan dieet, het verminderen van stress en voldoende slaap hebben allemaal invloed op de gezondheid van het hart.

Citrulline is een populair aminozuur (eiwit) dat wordt aangetroffen in voedingssupplementen voor atleten omdat het de productie van stikstofoxide verhoogt, wat op zijn beurt de melkzuurklaring verhoogt en verschillende skeletspierprocessen stroomlijnt.

Lycopeen

De rode tint van watermeloen is te danken aan lycopeen, een krachtige antioxidant. Antioxidanten verminderen volgens studies het risico op bepaalde vormen van kanker, diabetes en andere ziekten. Er zit meer lycopeen in watermeloen dan in enig ander fruit of groente, inclusief tomaten.

Om meer lycopeen te verkrijgen, kiest u een watermeloen die zo levendig en rijp mogelijk is. Bovendien bevatten pitloze watermeloenen meer lycopeen dan hun gezaaide tegenhangers.

Beschermt uw gewrichten

Naast lycopeen bevat watermeloen bèta-cryptoxanthine, een geeloranje pigment dat tot de carotenoïdenfamilie behoort en dat in verband is gebracht met het verlagen van het risico op hartaandoeningen en het beschermen van de gewrichten tegen ontstekingen.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van watermeloen na verloop van tijd het risico op het ontwikkelen van artritis vermindert.

Behoudt de gezondheid van het oog

Een middelgrote plak watermeloen bevat 9 tot 11 procent van de dagelijkse vitamine A-behoefte. Deze vitamine is essentieel voor het behoud van gezonde ogen.

Zoetheid is van nature aanwezig in hydratatie

Watermeloen bestaat voor 92 procent uit water, dus het consumeren ervan is een eenvoudige manier om de hydratatie op peil te houden. Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt en vertrouw niet alleen op watermeloen en ander fruit om uw lichaam te hydrateren. Er is geen alternatief voor water.

Vervul verlangen naar snoep

In vergelijking met andere zoetigheden die suiker of suikervervangers, andere bewerkte ingrediënten en soms veel calorieën bevatten, is een kopje watermeloenblokjes een caloriearm zoet gerecht zonder bewerkte ingrediënten dat ook vet-, cholesterol-, en natriumvrij.

Het kan vergezeld gaan van harde kaasblokjes, yoghurt, noten of amandelen om de verzadiging te vergroten.

Makkelijk te verteren

Als u last heeft van verschillende spijsverteringsproblemen, kan de lijst met te vermijden voedingsmiddelen lang zijn, maar watermeloen zou op uw “ja” -lijst moeten staan. Deze vrucht is licht verteerbaar en kan worden gebruikt om te bepalen hoe je lichaam reageert. Als u uw vezelinname moet beperken, vermijd dan het eten van de schil en zaden.

Hoeveelheid suiker

Per portie van 200 gram zit er ongeveer 15 gram koolhydraten in. 100 gram appel bevat 15 gram koolhydraten, appels bevatten dus twee keer zoveel koolhydraten.

Waarom wordt aangenomen dat watermeloen de bloedsuikerspiegel verhoogt?

De reden dat er een stigma is dat watermeloen de bloedsuikerspiegel verhoogt, is omdat de meeste mensen porties watermeloen consumeren die meerdere keren groter zijn dan 200 gram, dus de alvleesklier is overbelast met suiker. Als u diabetes heeft en watermeloen wilt consumeren, neem dan een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de hier vermelde hoeveelheid.

Consumeer het apart, niet bij een andere maaltijd, en controleer de impact op uw bloedsuikerspiegel met een continue glucosemeter of glucometer.

Een andere optie is om eiwit (kaas/yoghurt) of vet (amandelen/noten) toe te voegen, waardoor de glycemische index lager wordt en waarschijnlijk langzamer wordt afgebroken, zodat de suiker langzamer in de bloedbaan terechtkomt.

Ondanks de algemene overtuiging dat watermeloen verboden is voor diabetici, heeft de ervaring geleerd dat voor veel diabetici het eten van één portie fruit de bloedsuikerspiegel niet significant verhoogt.

Fruit is altijd het beste dessert; gebruik suikermetingen om te bepalen hoe uw lichaam reageert op verschillende soorten fruit. Kies een watermeloen die er schoon uitziet, maar verwijder de schil voordat je hem aansnijdt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?